Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s seje vladnega odbora

Na seji vladnega odbora se je vlada med drugim opredelila do predloga spremembe zakona na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov in v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026 spremenila projekt »Zamenjava starih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami«.

Vlada se je opredelila do predloga spremembe zakona na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov

Na današnji seji odbora za gospodarstvo se je Vlada Republike Slovenije opredelila do predloga zakona o spremembi Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov. Predloga ne podpira in meni, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Skupina poslank in poslancev (prvopodpisana Jelka Godec) je državnemu zboru v obravnavo predložila Predlog zakona o spremembi Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, v katerem predlagajo podaljšanje veljavnosti ukrepa nižje stopnje davka na dodano vrednost za določene energente do vključno 31. decembra 2023.

Vlada pojasnjuje, da je bil Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (v nadaljevanju: ZNUDDVE ) v veljavi od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023, kar pomeni, da je ukrep iz omenjenega zakona že prenehal veljati. Za njegovo podaljšanje bi bilo treba zakon novelirati z uveljavitvijo še pred 31. majem 2023. Po preteku tega datuma sprememba z namenom podaljšanja veljavnosti ukrepa nižje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) ni več dopustna.

Prav tako vlada izpostavlja, da je bil namen začasnega ukrepa znižanja stopenj DDV dodatno prispevati k znižanju cen energentov v času ogrevalne sezone 2022/2023, torej v času, ko so se cene energentov znatno zvišale, predvsem kot posledica razmer v Ukrajini. Namen ZNUDDVE je bil torej razbremeniti potrošnike visokih cen ogrevanja v času kurilne sezone. 

Ob koncu kurilne sezone pa se je poraba energentov, ki so namenjeni ogrevanju, znatno zmanjšala. Glede na trenutne drobnoprodajne cene energentov za ogrevanje na trgu Vlada meni, da trenutno ukrep nižje stopnje DDV na energente ni potreben, saj so cene energentov na trgu bistveno nižje kot so bile v času ogrevalne sezone.

Zamenjava starih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami

Na odboru je vlada v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026 spremenila projekt »Zamenjava starih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami«.

Na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 je Vlada odločala o uvrstitvi projekta v veljavni Načrt razvojnih programov in drugih spremembah projektov. V veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026 se novelira projekt »Zamenjava starih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami« na način, da se vrednost projekta poveča z 89.517.354,00 evrov na 115.349.3468,9 evrov.

Zaradi sprememb in povečanih potreb in koristi izvajanja ukrepa na področju obnovljivih virov energije se vrednost projekta zvišuje na 115.349.3468,9 evrov. Investicija se bo izvajala skladno s predvidenim časovnim načrtom do 31. 12. 2023.

Namen Sklada za podnebne spremembe je tudi sofinanciranje ukrepov za blaženje podnebnih sprememb, kjer je opredeljeno tudi, da se lahko sredstva porabijo za spodbujanje učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. S tem projektom se spodbuja uporaba obnovljivih virov energije, konkretno zamenjava zastarelih malih kurilnih naprav, ki so neučinkovite, z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami.

S tem bomo dolgoročno pripomogli k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in k izboljšanju kakovosti zraka, ki je eden od okoljskih problemov, ki kvarno vpliva na zdravje ljudi, za občutljive skupine prebivalcev pa je ob njihovi dolgotrajni izpostavljenosti zraku s slabo kakovostjo lahko tudi eden od vzrokov za njihovo zgodnejšo smrt.

Cilj izvajanja spodbud zamenjave zastarelih malih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami je povečati delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju stavb in povečati njihovo učinkovitost, posredni cilj pa je izboljševanje kakovosti zraka, kjer je slab, ali ohranjanje njegove kakovosti tam, kjer je kakovost zraka dobra.