Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na uradnem obisku ministrstva za obrambo

Premier dr. Robert Golob je obiskal ministrstvo za obrambo, kjer so ga sprejeli z vojaškimi častmi.

V družbi ministra Marjana Šarca se je seznanil s prioritetami in načrti ministrstva, obiskal Nacionalni center za krizno upravljanje in nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah.

"Vedno ste nam v ponos in nikoli nas niste pustili na cedilu. Izrekam vam zahvalo v osebnem imenu in imenu države," je v pogovoru z vodjami kontingentov Slovenske vojske prek avdio video konference dejal dr. Golob. Vodje so predsednika vlade seznanili s svojim delom, nalogami in varnostnimi razmerami v državi, kjer delujejo.

Po obisku je predsednik vlade poudaril, da Slovenska vojska na eni strani pomeni krepitev obrambnih zmogljivosti Slovenije, po drugi pa je nepogrešljiv partner pri civilnem delovanju. Spomnil je na pomoč vojske pri odstranjevanju žičnate ograje na meji s Hrvaško, gašenju požara na Krasu, oskrbi s pitno vodo slovenske Istre in intervenciji ob nedavnih poplavah in zemeljskih plazovih.

Premier je izpostavil tudi učinkovitost sistema zaščite in reševanja: “Naš sistem je med najboljšimi v Evropi in svetu. Vladi je namreč v štirinajstih dneh za prizadete občine po poplavah in plazovih uspelo zagotoviti povrnitev stroškov za intervencije. To se še ni zgodilo in dokazali smo, da je takojšnje financiranje z reorganizacijo mogoče.”

Ugotovil je še, da je stanje v Slovenski vojski zelo dobro, pripadnice in pripadniki pa imajo zanesljiva in primerna sredstva za oborožitev. Pri bodočih odločitvah o nakupu vojaške opreme bodo tako med prednostnimi kriteriji prav izkušnje vojakov s terena.

"In ko zajamemo to celoto, lahko vidimo, da so rezultati te vlade na področju ministrstva za obrambo dejansko zelo dobri," je sklenil premier.

Minister za obrambo Marjan Šarec je po obisku izpostavil, da bo v teh dneh minilo eno leto, odkar je Vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba začela z delom in tudi današnji obisk je bil priložnost za pregled doseženega. »V posebno zadovoljstvo, veselje in čast mi je, da je predsednik vlade danes obiskal ministrstvo za obrambo in se seznanil z delovanjem obrambnega sistema in sistema zaščite in reševanja ter drugih podsistemov ministrstva,« je ob obisku izpostavil minister Šarec.