Skoči do osrednje vsebine

Vlada potrdila sodelovanje Slovenske vojske na vojaški vaji na Hrvaškem

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev o sodelovanju artilerijskega voda Slovenske vojske na vaji Howitzer 2023, ki bo med 8. in 12. majem na poligonu Evgen Kvaternik v hrvaškem Slunju.

Obrambni ministrstvi obeh držav bosta glede vaje podpisali dogovor.

Na poligonu Evgen Kvaternik v Slunju bo potekala vaja Slovenske vojske z bojnim streljanjem, na kateri bodo preverjali usposobljenost artilerijskega voda, ki je predviden za sodelovanje v mednarodni operaciji Okrepljena prednja prisotnost (angleško Enhanced Forward Presence – ePF). Vod z do 60 pripadniki bo na vaji sodeloval z vsemi elementi, in sicer artilerijskimi izvidniki, meteorološko službo, oddelkom za vodenje ognja in retranslacijo.

Vlada je sprejela poseben sklep o vključitvi navedene vaje v Načrt vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2023. Seznanila se je z Informacijo o nameravanem podpisu Dogovora o podpori usposabljanju med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrom za obrambo Republike Hrvaške na vaji z bojnim streljanjem Slovenske vojske HOWITZER 2023 na ozemlju Republike Hrvaške. Navedeni dogovor vsebuje standardne določbe glede pravic in obveznosti udeležencev.

Vir: Ministrstvo za obrambo