Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo podpisalo pogodbo o nakupu letal za gašenje

Pogodbo za izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka - nakup manjših letal so podpisali minister za obrambo Marjan Šarec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltrán.

»Danes je dan, ki smo ga čakali že od lanskega leta, ko smo doživeli največji požar v zgodovini Republike Slovenije,« je ob podpisu pogodbe o nakupu dveh dvosednih in dveh enosednih letal dejal minister za obrambo Marjan Šarec. Spomnil je, da je takrat padla odločitev, da Slovenija poleg drugih zmogljivosti, ki jih ima za področje zaščite in reševanja, potrebuje tudi namenska letala za gašenje iz zraka. »Takoj smo začeli pripravljati dokumentacijo in plod vsega skupaj je današnji slovesni podpis pogodbe, ki bo omogočil začetek novega ciklusa v boju proti naravnim katastrofam,« je poudaril minister in dodal, da z današnjim dnem začenjamo postavljati nov sistem, kot ga doslej še nismo imeli in bo omogočil predvsem preprečevanje tako velikih razsežnosti požarov. Izpostavil je, da bo vloga letal s kapaciteto prek 3000 litrov izjemno pomembna za takojšnje reagiranje ob izbruhu požara, s čimer bodo preprečila požare večjih razsežnosti.

Pogodba v skupni vrednosti 23.292.932,69 EUR (z vključenim davkom na dodano vrednost) zajema nakup dveh dvosednih in dveh enosednih letal. Od tega bo Slovenija dve letali predvidoma pridobila junija letos in bosta po ustrezni registraciji in ob podpori pilotov Slovenske vojske pripravljeni za operativno delovanje in izvajanje gašenja iz zraka že letos poleti. Prihodnje leto bomo zagotovili popolno delovanje podpore gašenju iz zraka s štirimi namenskimi letali v okviru Uprave za zaščito in reševanje.

Letala bodo omogočila izvidovanje in takojšnjo reakcijo ob zaznavanju požara, kar bo močno zmanjšalo možnost razvoja požara v naravi v večjem obsegu. Podpora gašenju iz zraka bo kot prva tovrstna namenska enota pri nas organizirana kot posebna notranja organizacijska enota v okviru Uprave za zaščito in reševanje (URSZR). Do umestitve enote z delovnimi mesti pilotov v državni upravi v URSZR bodo letala upravljali za ta namen usposobljeni piloti Slovenske vojske oziroma zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi, in sicer skladno s kriteriji proizvajalca.

Ministrstvo že izvaja postopke, s katerimi bo zagotovilo vzdrževanje letal in šolanje pilotov. Piloti bodo s prešolanjem začeli takoj po današnjem podpisu pogodbe, in sicer najprej pri pogodbeniku in proizvajalcu, nato v Sloveniji ob podpori zunanjih inštruktorjev z namenom usposabljanja v realnem okolju požarne sezone. Po izvedbi zahtevanih usposabljanj bodo piloti usposobljeni za izvajanje nalog gašenja iz zraka. Tudi z vidika tehnikov in inženirjev gre za specifična znanja. Tehnike in inženirje bomo glede na specifičnost trga dela na tem področju sprva zagotavljali s pomočjo zunanjih izvajalcev in Slovenske vojske, ob popolni vzpostavitvi zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka pa predvidevamo zaposlitev ustreznega kadra v okviru Uprave za zaščito in reševanje.

Letala bodo imela stalno lokacijo na enem od operativnih letališč (Brnik ali letališče Cerklje ob Krki). Med požarno sezono oziroma večjimi aktivnostmi pa se bodo nahajala na najbližjem primernem letališču za izvajanje naloge, na primer na Krasu.

Enota z letali za gašenje bo sicer del skupne flote Evropske unije in bo v primeru potreb na voljo za druga požarišča znotraj Evropske unije, s čimer bo Slovenija tudi sama lahko pomagala drugim državam.

Tehnične karakteristike letal:

  • razpon kril: 18 m
  • dolžina: 10,9 m
  • višina: 4,9 m
  • rezervoar za vodo: 3028 litrov
  • vzletna dolžina: kopno 600 m (1005 m z ovirami višine 15 m)
  • jezero, morje, reka: 670 m (1707 m z ovirami  višine 15 m). 

Video posnetek s podpisa pogodbe si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.

Podpisniki med podpisom sedijo za dolgo mizo. Za njimi so predstavniki protokola in zastavi Slovenije ter EU

Pogodbo za izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka - nakup manjših letal so podpisali minister za obrambo Marjan Šarec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor | Avtor: Bruno Toič

1 / 2