Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon je predala dva avtobusa za ukrajinske šolarje

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je veleposlaniku Ukrajine v Republiki Sloveniji Andriju Taranu predala dva avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa, ki ju Mestna občina Ljubljana donira Ukrajini. "Danes nadaljujemo z našo pomočjo Ukrajini, tudi tokrat s podporo najranljivejšim v vojni – otrokom in mladostnikom, da bodo lahko v teh težkih razmerah varneje prišli do šol".

"Vojna v Ukrajini traja že dobro leto in vsi z grozo in žalostjo spremljamo pobijanje nedolžnih civilistov, uničevanje civilne infrastrukture. Otroci so pravzaprav največje žrtve te tragedije, brutalne ruske agresije. Izobraževanje je temelj naše prihodnosti, zato je pomembno, da otroci nadaljujejo šolanje in se ob tem počutijo varni. To je bistveno za njihovo dobrobit in prihodnost. Vesela bom, če bomo z akcijo nadaljevali in zbrali še dodatne avtobuse", je ob današnji predaji donacije dejala ministrica Fajon.

Avtobusa sta namenjena prevozu šolskih otrok v mestu Krivoj Rog, kamor ju bosta že jutri odpeljala ukrajinska šoferja.  

Od začetka ruske agresije Ukrajina s težavo zagotavlja varne prevoze otrok v šolo. Pobudo Evropske komisije, v okviru katere države zbirajo avtobuse za ukrajinske šolarje, je podprla ministrica Fajon s pismom slovenskim občinam in prevoznikom, da združijo moči in podarijo avtobuse, ki bodo pomagali k varni vrnitvi ukrajinskih otrok v njihove šole.

Slovenija je v minulem letu Ukrajini namenila 29,4 milijona pomoči, od tega 5,5 milijona evrov humanitarne pomoči. Na potrebe ukrajinskih prebivalcev se odzivamo z otipljivo materialno pomočjo: konec leta 2022 smo donirali dve reševalni vozili, še eno, ki bo namenjeno prevozu prezgodaj rojenih otrok in mater, pa bo pripravljeno do poletja;  slovenska energetska podjetja so podarila opremo, s katero so Ukrajincem pomagala nekoliko lažje preživeti zimo; Mestna občina Maribor je že donirala šolski avtobus Harkovu; v Slovenijo smo na zdravljenje sprejeli dva ranjenca, v Sloveniji pa je svoj začasni dom našlo tudi okoli 8000 ukrajinskih beguncev.

Pomemben del humanitarne pomoči so prispevale občine, nevladne organizacije, zasebna podjetja in posamezniki. "Slovenci dobro vemo, kaj pomeni boriti se za svojo ozemeljsko celovitost in suverenost", je še poudarila ministrica Fajon in zagotovila, da bo Slovenija ukrajinskim prijateljem pomagala, dokler bo to potrebno.