Skoči do osrednje vsebine

Tudi danske izkušnje nam lahko pomagajo pri zdravstveni reformi

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo je v sredo, 1. marca 2023, obiskal dansko prestolnico Kobenhaven, kjer se je udeležil uvodnega dela Evropskega foruma Svetovne zdravstvene organizacije o iskanju rešitev zdravja v ekonomiji blaginje.
Pogovor med ministrom za zdravje in ostalimi sodelujočimi na uvodnem delu Evropskega foruma
1 / 3

Po uvodnem delu, se je minister srečal z regionalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, dr. Hansem Klugejem in njegovimi ožjimi sodelavci ter v popoldanskem delu obiskal še Danski zdravstveni organ, ki je odgovoren za svetovanje in podporo prebivalstvu, ministrstvu za zdravje, regijam in občinam glede zdravstvenih vprašanj ter za zagotavljanje najboljše možne kakovosti zdravstvenega varstva in oskrbe starejših po vsej državi.

Minister Bešič Loredan je regionalnemu direktorju Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, dr. Hansu Klugeju predstavil osrednje težave, ki trenutno pestijo slovensko zdravstvo in pomen strukturnih sprememb, ki so pred nami. Dogovorila sta se za sodelovanje na različnih področjih razvoja zdravstvenega sistema v Sloveniji in podporo pri reformi. Regionalni direktor je poudaril, da je sodelovanje s Slovenijo že v preteklosti prispevalo k inovativnim rešitvam in dobrim praksam, ki so zanimive tudi za druge države. Slovenija za Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO) ni neznanka, saj ima primerljivo dober zdravstveni sistem, ki pa, tako kot v drugih državah, za naslavljanje številnih izzivov zahteva prilagoditve. Urad SZO za Evropo bo Slovenijo podprl v prizadevanjih za okrepitev vseh delov zdravstvenega sistema, sodelovanje pa bo obojestransko koristno, saj se na ravni celotne regije iščejo inovativne in z dobrimi praksami in podatki utemeljene rešitve, ki bodo že letos predstavljene tudi na ministrski konferenci o zdravstvenih sistemih, ki bo oktobra  v Talinu. Ključna področja, kjer se v okviru sodelovanja s SZO in njenimi članicami iščejo rešitve, so zagotavljanje zadostnega števila dobro usposobljenih in tudi zadovoljnih zdravstvenih delavcev, stabilno financiranje, upravljanje in spremljanje zdravstvenega sistema ter zagotavljanje njegove odpornosti na bodoče zdravstvene krize. Minister je povedal, da Slovenijo zanimajo predvsem dobre prakse drugih držav in dokazano učinkoviti ukrepi, ki bi jih lahko primerno umestili v slovenski zdravstveni sistem ob upoštevanju naših specifičnih potreb in danosti zlasti na področju ureditve primarnega zdravstva in urgentne medicine, zagotavljanja zdravstvenega kadra, alkoholne politike in duševnega zdravja.

Na popoldanskem obisku pa se je slovenska delegacija po bliže seznanila z danskim zdravstvenim sistemom. Na Danskem so namreč leta 2007 začeli izvajati strukturne reforme, ki so bile odločilne tudi za spremembe na področju zdravstvenega varstva, še posebej na področju bolnišničnega zdravljenja. Direktor Danskega zdravstvenega organa  Søren Brostrøm je pojasnil, da so na Danskem bolnišnice v domeni petih regij, v zasebni lasti pa je približno 10 odstotkov bolnišnic. Po njegovih besedah javni in zasebni zdravstveni sektor na Danskem dobro sodelujeta, prav tako imajo dobro urejen in digitaliziran zdravstveni sistem. V predstavitvi je izpostavil prednosti in težave, s katerimi so se soočili pri uvedbi sprememb, minister Bešič Loredan pa je ob tem ocenil, da bi nam tudi njihove izkušnje lahko koristile pri strukturnih spremembah, ki so pred nami. Slovenija se bo zdravstvene reforme sicer lotila po »slovenskem modelu«, vsekakor pa ji bodo pri tem v pomoč dobre rešitve in primeri dobrih praks iz tujine, ki bodo delovali pri nas, upoštevajoč specifike naše države in dejansko stanje na področju zdravstva v Sloveniji.  Zato bodo danske kolege v kratkem povabili v Slovenijo, da svoje izkušnje delijo z odločevalci, ki pripravljajo slovensko zdravstveno reformo in vsemi deležniki, ki bodo vanjo vpeti.