Skoči do osrednje vsebine

Najvišje priznanje Civilne zaščite gorskemu reševalcu Tončku Smoleju

Na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite je najvišje priznanje, kipec, prejel dolgoletni gorski reševalec in prvi posredovalec v okviru projekta Oživimo srce Tonček Smolej.

Slavnostni govorec na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite minister za obrambo Marjan Šarec, je povedal, da 1. marec kot dan sil za zaščito in reševanje pri nas praznujemo od leta 1992. "V vseh teh letih se je zvrstilo nešteto dogodkov, kjer je bilo potrebno posredovati. V teh letih smo si nabrali tudi veliko izkušenj. Veliko smo doprinesli državi zato, da lahko živimo varno in v miru, " je poudaril minister Šarec.

Minister je ob tem spomnil na zadnji, katastrofalen potres v Turčiji, v katerem so sodelovali slovenski kinologi. Med dogodki doma je Marjan Šarec posebej izpostavil lanski požar na Krasu, kjer so v intervenciji sodelovali pripadnice in pripadniki vseh sil za zaščito in reševanje. "Ni bilo pomembno, katero uniformo, kdo nosi, pripadnik katere organizacije je - delovali smo kot eden in to je tudi tisto najbolj pomembno," je poudaril. 

Kot je dejal minister, sta dobra opremljenost in usposobljenost enot zelo pomembni, a brez duše in srca ljudi je tehnika mrtva in nekoristna. "V Sloveniji združujemo obe komponenti, imamo močno razvito prostovoljstvo, katerega duh je zgled tudi drugim državam," poudarja obrambni minister, prepričan, da država, ki bi temeljila le na poklicnih enotah ne bi mogla biti uspešna. Zahvalil se je vsem gasilcem, gorskim reševalcem, jamarjem, potapljačem, vodnikom psov, policistom, vojakom, pripadnikom Rdečega križa in Slovenske karitas, radioamaterjem ter vsem, ki so vedno in povsod pripravljeni pomagati. 

Leta 2022 se bomo spominjali po največjem požaru v zgodovini Slovenije, ki je julija izbruhnil na Krasu, najhujši delovni nesreči v kemični tovarni Melamin, zagotavljanju pitne vode slovenski Istri ter jesenskih poplavah, ki so prizadele večji del Slovenije. Številne države pa so za pomoč zaprosile preko mehanizma unije na področju civilne zaščite, na katero se je odzvala tudi Slovenija. Med njimi so Ukrajina, Madagaskar, Nepal, Slovaška, Butan, Islamska republika Pakistan, Turčija in Sirija.

Učinkovito delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je vitalnega pomena za varno in stabilno življenje državljank in državljanov. Priznanja Civilne zaščite so podeljena za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Letos bo skupaj podeljenih 306 priznanj, od tega:

  • 140 bronastih,
  • 89 srebrnih,
  • 40 zlatih,
  • 36 plaket in
  • kipec

Tonček Smolej je že več kot petdeset let gorski reševalec, od tega že polnih štirideset let vodi društvo Gorske reševalne službe Radovljica in je še vedno njegova gonilna sila. V tem času je sodeloval v več kot tisoč reševalnih akcijah. Bil je tudi vodja reševalcev pri asanaciji letalske nesreče na Korziki. Kot prostovoljec je pokazal vztrajnost, skromnost, humanitarnost in pripravljenost nesebično pomagati. V prostovoljske dejavnosti vloži več kot petsto ur letno, zato ne preseneča, da je njegovo pol stoletja dolgo udejstvovanje pustilo vidne sledove na reševalnem, preventivnem in organizacijskem področju tako na lokalni kot tudi na državni ravni.

Ob podelitvi je Tonček Smolej skromno dejal, da se priznanje nanaša na vse prostovoljce Gorske reševalne službe, saj so lahko le kot ekipa uspešni. Hkrati je priznanje zanj obveza, da bo tudi v prihodnje pomagal ljudem v stiski.

Vsem prejemnikom priznanj se zahvaljujemo za njihovo predanost, zavzetost in dolgoletno delo v sistemu zaščite in reševanja.

Poveljnik Civilne zaščite podeljuje kipec dobitniku

Na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite je najvišje priznanje, kipec, prejel dolgoletni gorski reševalec in prvi posredovalec v okviru projekta Oživimo srce Tonček Smolej | Avtor: Bruno Toič

1 / 3