Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Mir lahko dosežemo samo s spoštovanjem človekovih pravic”

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na 52. zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice poudarila, da se bo Slovenija vedno zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava, človekovih pravic, multilateralizem in solidarnost. Sodelovala je tudi na konferenci v odziv na humanitarno krizo v Jemnu, kjer je najavila humanitarni prispevek Slovenije v višini 300 tisoč evrov.

"Današnje zasedanje poteka v senci uničujočih potresov v Turčiji in Siriji, brutalne vojne v Ukrajini ter številnih drugih humanitarnih tragedij, konfliktov in kršitev človekovih pravic po svetu. Zato se moramo ponovno zavezati k spoštovanju Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava ter združiti moči za zaščito človeških življenj in dostojanstva. Pri tem je ključnega pomena, da ostanemo solidarni. Danes je namreč potreba po multilateralizmu, dialogu in sodelovanju pomembnejša kot kadarkoli prej. To bo tudi vodilo Slovenije, če bo junija 2023 izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov," je v nagovoru na zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice povedala ministrica.

Ministrica je v nagovoru posebej poudarila tudi pomen 75. obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah in 30. obletnice Svetovne konference o človekovih pravicah na Dunaju, ki je tlakovala pot ustanovitvi Urada visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice. Opozorila je na zaskrbljujoče stanje človekovih pravic v svetu, predvsem žensk in deklic v Iranu, Afganistanu in Ukrajini. "75. obletnica najpomembnejšega dokumenta o človekovih pravicah je priložnost, da se spomnimo, da mir in blagostanje lahko dosežemo samo s spoštovanjem človekovih pravic. Slovenija je znotraj Organizacije združenih narodov (OZN) in drugih mednarodnih organizacij prepoznana in spoštovana kot goreča zagovornica pravic žensk, starejših in otrok ter pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja," je poudarila ministrica.

Na mednarodni konferenci v odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki je potekala ob robu zasedanja Sveta za človekove pravice, je ministrica Fajon opozorila na velike humanitarne potrebe Jemna. "Na žalost humanitarna pomoč še vedno ne doseže vseh, ki jo potrebujejo. Zato bo Slovenija v obdobju od 2023 do 2025 v primerjavi s preteklimi leti podvojila humanitarno pomoč Jemnu. To pomeni, da bomo preko Mednarodnega odbora Rdečega križa za Jemen namenili 300 tisoč evrov humanitarne pomoči," je povedala ministrica. Ob tem je pozvala tudi k doslednemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. Konferenco je organiziral generalni sekretar OZN António Guterres v sodelovanju z zunanjima ministroma Švice in Švedske.

Ministrica Fajon je nastopila tudi na stranskem dogodku o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega okolja, ki ga je so-organizirala Slovenija. "S priznanjem univerzalne pravice do zdravega, čistega in trajnostnega okolja smo dosegli velik napredek. Poskrbeti moramo, da ta pravica ne postane mrtva črka na papirju ampak da predstavlja začetek varnejše prihodnosti za vse. Zagotavljam, da bo Slovenija še naprej aktivno sodelovala pri promociji in uresničevanju te pravice. Okolje in človekove pravice sta naši prednostni nalogi, tako v nacionalnih kot tudi večstranskih forumih," je v nastopu poudarila ministrica Fajon.

Ministrica je sodelovala tudi na obeležitvi leta dni ruske agresije na Ukrajino in njenih humanitarnih posledic. Povedala je, da je Slovenija odprla vrata več tisočim ukrajinskim beguncem in da so slovenski projekti namenjeni zagotavljanju rehabilitacije za preživele, pomoči beguncem v Moldaviji in na Poljskem ter obnovi civilne infrastrukture.

Ob robu zasedanja se je ministrica srečala tudi z zunanjima ministroma Palestine in Senegala.