Skoči do osrednje vsebine

Visoka patogena aviarna influenca potrjena pri perutnini na Gorenjskem

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 pri perutnini na Gorenjskem. Izvedeni so nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni. Potrebna je velika pozornost in dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov s strani rejcev.
Pogled na kokoš v hiši

Reja kokoši | Avtor: Petro Petruskyi/Shutterstock

Bolezen je bila potrjena na območju občine Cerklje na Gorenjskem v reji z okoli 1000 nesnicami v prosti reji. Izvedeni so nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni. Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je včeraj zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami (zaščitno in ogroženo območje) in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju. Poleg tega je DSNB zaradi situacije glede HPAI odredil tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos HPAI v reje perutnine za celotno območje Slovenije.

Vse rejce pozivamo k pozornosti in doslednemu izvajanju ukrepov na območju z omejitvami. Prav tako ostale pozivamo k pozornemu opazovanju in v primeru suma na pojav bolezni to takoj prijavite najbližji veterinarski organizaciji ali Območnemu uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Podrobnejše informacije in ukrepi za preprečevanje okužbe so dostopne na spletni strani aviarne influence.