Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v Tokiu

Veleposlaništvo RS v Tokiu je 8. februarja 2023 v prostorih veleposlaništva organiziralo praznovanje slovenskega kulturnega praznika.

Dogodka se je udeležilo nekaj več kot 40 ljudi, med njimi predsedujoči Japonsko-slovenskega poslovnega Sveta Tadashi Aoyagi, predsednica Slovensko-japonskega društva prijateljstva Jelisava Dobovšek Sethna, predstavniki japonskih podjetji, ki sodelujejo s slovenskimi podjetji, uvozniki slovenskih proizvodov na Japonskem ter številni Slovenci in prijatelji Slovenije, ki živijo na Japonskem.

Uvodoma je Yuko Kiyooka, priznana violinistka, zaigrala slovensko himno.

Veleposlanik Janez Premože je uvodoma izpostavil pomen kulturnih in prijateljskih vezi med Slovenijo in Japonsko, ter se zahvalil prisotnim, ki so prispevali h krepitvi navedenih vezi. Posebej je omenil nekaj slovenskih umetnikov, ki so v zadnjem času gostovali na Japonskem, to sta Gašper Jemec in Eva Petrič, ter aktivnosti skupine Ryu, ki združuje japonske in slovenske umetnike. Spomnil je tudi, da letos obeležujemo 30. obletnico odprtja slovenskega veleposlaništva na Japonskem in izrazil željo, da slednji ostane vozlišče srečanj Slovencev in prijateljev Slovenije na Japonskem.

Predsedujoča Slovensko-japonskega društva prijateljstva Dobovšek Sethna je spregovorila o letošnjih Prešernovih nagrajencih, multidisciplinarni umetnici Ema Kugler in akademskem slikarju prof. Herman Gvardjančič. Napovedala je, da bo Skupina prijateljstva, skupaj z Veleposlaništvom RS v Tokiu in Lektoratom slovenskega jezika na Tokijski univerzi, jeseni letos organizirala Festival slovenske kulture. Festival bo obsegal simpozij slovenskega jezika in kulture, filmski maraton, na katerem bodo prikazani izbrani slovenski igrani in dokumentarni filmi in dneve slovenske kuhinje.

Nato je sledil recital pesmi v slovenščini in japonščini s strani zaposlenih na veleposlaništvu, Jelisave Dobovšek Sethne in trenutnih in nekdanjih študentov Slovenskega lektorata na Tokijski univerza za tuje študije. Za to priložnost smo izbrali pesem Franceta Prešerna "Kam?", Karla Destovnika Kajuha "Bosa pojdiva, dekle, obsorej" in dr. Vladimirja Kosa "Moj potni list".

Program je sklenila Yuko Kiyooka s skladbo "Oj Triglav moj dom". Programu je sledila pogostitev.