Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je na Cipru srečal z ministrom za obrambo Republike Ciper Charalambosom Petridesom

Namen dvodnevnega obiska je utrditev prijateljskih vezi in sodelovanja med država s poudarkom na vzpostavitvi konkretnih oblik sodelovanja na obrambnem področju. V luči slednjega sta ministra podpisala Sporazum o sodelovanju na obrambnem področju, ki bo osnova za pripravo nadaljnjega programa.

Ob podpisu je minister Šarec poudaril, da je ob hitrem razvoju na področju obrambe in varnosti utrjevanje odličnih odnosov in sodelovanja med državami, ki temeljijo na skupnih vrednotah, vse pomembnejše. »Z današnjim podpisom sporazuma smo postavili načela in postopke za povečanje politično-vojaškega sodelovanja med našima državama. Z ministrom sva se dogovorila o konkretnih korakih sodelovanja med obema vojskama, zlasti na področju vojaških vaj in usposabljanj, raziskav in razvoja, kibernetske varnosti ter v okviru EU pobud,« je še dodal.

V dvostranskih pogovorih sta se ministra dotaknila aktualne varnostne situacije na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter vojne v Ukrajini. Pozornost sta namenila tudi mednarodnim operacijam in misijam ter izmenjala stališča glede evropskih vsebin. 

Minister Šarec je ob tem spomnil, da Slovenija podpira bolj ambiciozno in učinkovito skupno varnostno in obrambno politiko. »Menimo, da je EU sprejela pomembne korake za krepitev evropskih obrambnih zmogljivosti ter spodbujanje varnejšega in bolj odpornega okolja EU.«

Sodelovanje v operacijah in misijah vidi kot ključni del prispevanja k mednarodni varnosti in prizadevanjem za stabilizacijo. Ob tem je še dodal, da naše prednostno operativno območje ostaja Zahodni Balkan, aktivno pa je Slovenija vključena tudi v Sredozemlje, Sahel in Bližnji vzhod.