Skoči do osrednje vsebine

100. obletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944)

Vlada je leto 2023 na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha. Prihodnje leto bo sovpadalo z 79. obletnico pesnikove smrti, letos pa obeležujemo 100. obletnico njegovega rojstva. Do konca leta bodo stoto obletnico pesnikovega rojstva zaznamovali dogodki v Šoštanju, Ljubljani in Trstu.

Logotip ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922– 2022) /

100. obletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922– 2022)

V Kulturnem domu Šoštanj te dni poteka Kajuhov festival, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu pripravljajo literarni večer, v Narodni in univerzitetni knjižnici razstavo, kulturni in umetniški program Televizije Slovenija pa bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha zaznamoval z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića.

  do
Slovensko stalno gledališče v Trstu; neposredni radijski prenos na Programu Ars in Radiu Ars

Literarni večer ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ob 100. obletnici rojstva Kajetana Destovnika - Kajuha pripravljajo literarni večer – Za mir bomo govoril, ljubezen, svobodo. Literarnega večera se bosta kot predstavnici Ministrstva za kulturo udeležili Nina Ukmar, vodja kabineta ministrice, in Kim Komljanec, svetovalka ministrice.

  do
Ljubljana (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Razstava Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik Kajuh

V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo 100. obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha obeležili z razstavo Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik Kajuh. Razstavo bo odprla Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.