Skoči do osrednje vsebine

Osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet

do
Cankarjev dom (Linhartova dvorana), Ljubljana
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet. Slavnostna govornika na prireditvi bosta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman.

Vlada je leto 2023 na široko pobudo javnih zavodov, društev in občin ter ob podpori Društva slovenskih pisateljev razglasila za Kajuhovo leto. Obeležitev Kajuhovega leta na najvišji državni ravni je poklon pesnikovi družbeno angažirani ustvarjalnosti in povezovalni vlogi njegove poezije.

Kajuh (1922–1944)  se je začel ukvarjati z literaturo že v dijaških letih, ko je pisal predvsem socialno kritične pesmi. Med vojno je v njegovem ustvarjanju prevladovala pesem upora, s katero je spodbujal k vsem vrstam odpora proti okupatorju. Njegove pesmi so v prepisih in ustnem prenašanju živele med ljudmi na podeželju in v mestih, po zaporih in v partizanskih enotah. Kot partizan in vodja kulturniške skupine XIV. divizije je Kajuh še rosno mlad izgubil življenje. Kljub razmeroma majhnemu opusu velja za najimenitnejšega in najbolj priljubljenega predstavnika slovenske partizanske lirike ter enega najvidnejših pesnikov upora v Evropi. Po Kajuhovi smrti so v Sloveniji izšli številni ponatisi njegovih pesmi, njegova poezija je prevedena tudi v mnoge tuje jezike.

Literarnega dela Karla Destovnika Kajuha ni mogoče ločiti od zgodovinskih okoliščin, v katerem je nastalo, a vendar njegova poezija ni le dokument takratnega časa. Kajuhova poezija upora proti vojaškemu okupatorju in kritike družbeno-ekonomske neenakopravnosti nosi sporočila, ki so aktualna tudi danes. V njegovem delu je prisotna tudi večno človeška tema ljubezni.

Slavnostna akademija Samo en cvet je nastala po scenariju in v režiji Nine Šorak ter ob sodelovanju vrhunskih dramskih igralk in igralcev, glasbene zasedbe Bossa de Novo, Mešanega pevskega zbora Svoboda Šoštanj s solistko Ditko Čepin in pianistom Gorazdom Čepinom ter drugih. 

Dogodek organizirata Ministrstvo za kulturo in Ustanova Franca Rozmana - Staneta.

Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati v torek, 21. februarja, ob 22. uri na 2. programu Televizije Slovenije.

Predstavniki medijev

Predstavniki medijev boste za spremljanje slavnostne akademije potrebovali akreditacijo, zato vas prosimo, da svoje prijave za spremljanje prireditve posredujete na elektronski naslov pr.mk@gov.si, in sicer najkasneje do torka, 21. februarja, do 11. ure.

Za morebitna dodatna vprašanja in pomoč smo vam na voljo na elektronskem naslovu pr.mk@gov.si.