Skoči do osrednje vsebine

26. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji določila predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije in začela z obravnavo predloga zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Sprejela je tudi odgovor v zvezi s prijavo FIDES-a glede kršitve etičnega kodeksa podpredsednika vlade Danijela Bešiča Loredana.

Zaradi naraščanja socialnih stisk prebivalstva in negotovih razmer za poslovanje gospodarstva, ki so posledica vpliva visokih cen energentov, je vlada pripravila nove ukrepe. Na današnji seji vlade je sprejela predlog zakona, v katerem so med drugim opredeljeni nujni ukrepi za zajezitev visokih stroškov energije in energentov, za poenostavitev pomoči za nove investicije v obnovljive vire energije in za omejitev presežnih tržnih prihodkov proizvajalcev električne energije. Začela je tudi z obravnavo predloga zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za prihodnje leto. Predlog besedila tega zakona bo vlada uskladila še z Ekonomsko socialnim svetom in ga predvidoma v začetku prihodnjega tedna sprejela na dopisni seji. Cilj novih ukrepov je, da cene električne energije in energentov ohranimo na vzdržni ravni za končne odjemalce in zagotovimo predvidljivo in čim bolj stabilno okolje za delovanje gospodarstva. 

Vlada je sprejela odgovor v zvezi s prijavo FIDES-a glede kršitve etičnega kodeksa podpredsednika Vlade Republike Slovenije Danijela Bešiča Loredana. Po prejeti prijavi je predsednik vlade dr. Robert Golob opravil pogovor z ministrom za zdravje in podpredsednikom vlade Danijelom Bešičem Loredanom, v katerem ga je minister seznanil z vsebino pogovora in izrazil obžalovanje za izrečene besede v telefonskem pogovoru s predstavnikom Fidesa. Minister se je v zvezi s tem tudi javno opravičil. Predsednik vlade od vseh ministrov in drugih funkcionarjev vlade pričakuje spoštljiv in profesionalen način komunikacije tako z notranjo kot tudi z zunanjo javnostjo in ocenjuje, da so izrečene besede Danijela Bešiča Loredana neprimerne. Vlada si želi, da bi vsi partnerji v zdravstvu, ki so vključeni v socialni dialog, na konstruktiven način prispevali k iskanju najboljših rešitev za dobrobit prebivalk in prebivalcev Slovenije. Vlada se reševanja težav v zdravstvu od prvega dneva loteva prednostno in se zaveda, da bo marsikje naletela tudi na odpor, saj se v zdravstvu obetajo korenite, sistemske spremembe, ki bodo trčile ob marsikatere interese. Ob tem vlada pričakuje, da ji bo največji zdravniški sindikat stal ob strani pri reševanju težav v zdravstvu, še posebej ob obsodbi anomalij v zdravstvu, dokazanih korupcijskih ravnanj in drugih zgodbah, ki ne morejo biti v ponos slovenskemu zdravstvu. Čas je, da vsi vpeti v ureditev sistema slovenskega zdravstva po 30 letih naredijo vse potrebno, da bodo ljudje nemoteno dostopali do kvalitetnega zdravstvenega sistema.