Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob: Naša moralna dolžnost je podpora Ukrajini pri obrambi

Danes se je na prvi redni seji v tem mandatu sešel Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki ga sestavljajo predsednik vlade, ministri za obrambo, notranje zadeve, zunanje zadeve in infrastrukturo ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

"V Sloveniji ne zaznavamo povečanega obsega tveganj ali ogroženosti z vidika vojne v Ukrajini, seveda pa so tam razmere kritične," je kot predsedujoči SNAV po seji sporočil predsednik vlade.

Obenem je poudaril, da so udeleženci današnje seje soglasno sprejeli sklep o seznanitvi s širšimi posledicami ruske agresije nad Ukrajino. "Enotni smo si bili v oceni, da dokler ima ukrajinsko ljudstvo voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih pri tem podpiramo. Nimamo nobene pravice, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se ne strinjajo," je sklenil dr. Golob.

Gre za enotno sporočilo slovenskega političnega vrha, ki ukrajinskemu narodu in državi izreka najvišjo podporo pri vojaški obrambi.

Osrednja tema seje SNAV je bila nadaljnja agresija Rusije nad Ukrajino. Glede na to, da imajo razmere lahko širše posledice, ki zahtevajo usklajeno delo, je zasedanje potekalo v širši sestavi. Seje so se udeležili tudi predsednik republike in predstavniki političnih strank v državnem zboru. Člani SNAV so se sicer na neformalnem pogovoru sestali 16. novembra po eksploziji v bližini ukrajinske meje na Poljskem.