Skoči do osrednje vsebine

24. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji seznanila z informacijo o stopnjevanju ruskih napadov na civilno infrastrukturo in o incidentu na poljsko-ukrajinski meji. Vlada ostro obsoja rusko agresijo na Ukrajino, ki zajema tudi sistematične napade na civilno prebivalstvo in uničevanje pomembne infrastrukture. Vlada poziva Rusko federacijo, naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha. Vlada bo Ukrajini ponudila dodatno pomoč pri obnovi pomembne infrastrukture. Vlada je sprejela tudi sklep, s katerim je pristojnim ministrstvom naložila pripravo ukrepov za nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina.

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o stopnjevanju ruskih napadov na civilno infrastrukturo in o incidentu na poljsko-ukrajinski meji. Vlada Republike Slovenije ostro obsoja rusko agresijo na Ukrajino, ki med drugim zajema sistematične napade na civilno prebivalstvo in uničevanje pomembne infrastrukture. Vlada Republike Slovenije poziva Rusko federacijo, naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha. Vlada bo Ukrajini ponudila dodatno pomoč pri obnovi pomembne infrastrukture. V zadnjih tednih Rusija načrtno uničuje ukrajinska mesta in objekte infrastrukture. S tem povzroča veliko škodo, ki ima neposredni učinek za civilno prebivalstvo. 15. novembra 2022 je v času silovitega ruskega bombardiranja na več ukrajinskih mest prišlo do incidenta, v katerem je ukrajinska obrambna raketa zadela poljsko vas Przewodow, ki je od ukrajinske meje oddaljena šest kilometrov. Umrli sta dve osebi. Ruske sile so v najobsežnejšem raketnem napadu doslej izstrelile več kakor sto raket in brezpilotnih letalnikov ter povzročile izpad elektrike za več kakor deset milijonov ljudi. Po podatkih ukrajinske strani je od začetka vojne poškodovanih že več kakor 40 odstotkov energetske infrastrukture. Poškodovanih je tudi več kakor 800 ukrajinskih bolnišnic in več kakor 2500 izobraževalnih ustanov, od tega jih je 300 popolnoma uničenih. Trajajoča vojna ima posledice na svetovni ravni, zato je potrebnega še več truda za preprečitev dolgotrajne krize. Ob nadaljnji vsestranski podpori Ukrajini si moramo prizadevati za mirno rešitev. Slovenija aktivno podpira vsa dosedanja mirovna prizadevanja in si bo tudi v prihodnje prizadevala za premirje in končanje vojne ob spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Vlada je sprejela tudi sklep, s katerim je pristojnim ministrstvom naložila pripravo ukrepov za nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina. Zaradi visokih cen in nestanovitnosti energetskih trgov vlada usmerja načrtovanje novih ukrepov za blažitev energetske draginje za leto 2023. Vlada je ministrstvu za infrastrukturo naložila, da v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrep za primerno nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina končnim odjemalcem zaradi morebitne škode, nastale zaradi regulacije maloprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina.

Vlada ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prav tako nalaga, da najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrep za sofinanciranje stroškov električne energije, zemeljskega plina in ogrevanje z zemeljskim plinom za majhna, srednje velika in velika podjetja v skladu z začasnim okvirom za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije na Ukrajino.

Vlada ob tem nalaga ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanje na domu.

Predlagani sklepi so potrebni, da bodo dobavitelji električne energije in zemeljskega plina ter majhna, srednje velika in velika podjetja lažje načrtovali svoje poslovanje v letu 2023. Pripraviti je treba ukrepe za primerno nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zaradi morebitne škode, nastale zaradi regulacije maloprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina, ukrep za sofinanciranje stroškov električne energije in zemeljskega plina za majhna, srednje velika in velika podjetja v skladu z začasnim okvirom za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini, ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanje na domu za blaženje nestanovitnosti, povezane z energetsko draginjo v gospodarstvu.