Skoči do osrednje vsebine

Končala se je enodnevna, teoretična vaja državnega pomena Jedrska nesreča 2022

V Izobraževalnem centru Republike Slovenije za zaščito in reševanje se je končala enodnevna, teoretična vaja državnega pomena Jedrska nesreča 2022. Vaja je bila redna in načrtovana že za lansko leto, vendar je bila zaradi epidemioloških razmer prestavljena. Podobna vaja je bila izvedena že leta 2019.

Na vaji je sodelovalo več kot 50 vadbencev, med njimi poveljnik in Štab Civilne zaščite Republike Slovenije, nekatera ministrstva in vladne službe, regijski in občinski poveljniki Civilne zaščite iz Posavja, občine Krško, Sevnica, Brežice ter Nuklearna elektrarna Krško.

Skladno s cilji vaje so vadbenci preverili usklajenost izvajanja zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji med občinsko, regijsko in državno ravnjo, razumevanje nalog in odzivnost državnih organov, regije ter občin v Posavju, primernost organiziranja, razpoložljivost sil in sredstev pri nosilcih nalog iz načrtov zaščite in reševanja, identificiralo pa se je tudi bistvene izzive pri izvajanju zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji.

Po vaji je bila izvedena prva analiza vaje, ugotovitve bodo upoštevane pri prenovi državnega načrta zaščite in reševanja ob jedrski in radiološki nesreči, ki je v zaključni fazi priprave. Vodstvo vaje pa bo pripravilo končno poročilo, s katerim bo seznanilo Vlado Republike Slovenije.