Skoči do osrednje vsebine

Minister za finance Klemen Boštjančič na obisku na Japonskem

Finančni minister Klemen Boštjančič se je v okviru obiska na Japonskem med 26. in 31. oktobrom 2022 med drugim srečal z državnim sekretarjem Takahirom Inouejem, s katerim sta ob 30-letnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko govorila predvsem o nadaljnjem, še tesnejšem, sodelovanju med državama.

Minister je ob tem poudaril zavezanost aktualne vlade k širjenju gospodarskega sodelovanja z Japonsko in spomnil na pomembnost dosedanjih japonskih naložb v Sloveniji. Dotaknila sta se tudi političnih in ekonomskih razmer v Evropski uniji in Sloveniji, pri čemer je Inoue poudaril pomembnost ohranjanja demokratičnih vrednot ob dogajanju v Ukrajini, k čemur prispeva tudi Evropska unija.

Minister se je v Tokiju srečal tudi z guvernerjem japonske razvojne banke JBIC (angleško Japan Bank for International Cooperation) Nobumitsujem Hajašijem. Razgovor je tekel o dejavnostih JBIC na evropskih trgih, pa tudi o možnostih za poglobitev sodelovanja med JBIC in SID banko ter skupnem nastopu na tretjih trgih.

Finančni minister se je v času obiska na Japonskem sestal še z nekaterimi predstavniki največjih bančnih skupin na Japonskem DAIWA, MIZUHO in drugimi. Med temami pogovorov so bili trenutni izzivi svetovnih gospodarstev na čelu z energetsko krizo. Največji poudarek je bil na sodelovanju med japonskimi investitorji in Slovenijo.

V okviru obiska je tako minister opravil več srečanj, ki so bila namenjena predstavitvi potencialnim japonskim investitorjem, ki vlagajo v obveznice, izdane na japonskem ali evropskem trgu, ter v ESG obveznice (angleško environmental, social, governance). Predstavitev je vključevala tudi zelene obveznice, katerih sredstva so namenjena financiranju projektov, ki imajo pozitivne učinke na okolje.

V sklopu aktivnosti ob 30-letnici diplomatskih odnosov Slovenije in Japonske je minister nagovoril študente priznane Univerze KEIO in jim predstavil nove usmeritve slovenske vlade na področju financ, vplivih energetske krize na Slovenijo in njeno vlogo med državami Evropske unije.