Skoči do osrednje vsebine

Redno srečanje delegacij Slovenije in Avstrije o jedrski in sevalni varnosti v Celovcu

Avstrijska delegacija je slovensko povabila na redno letno srečanje, ki ga državi že več let organizirata v okviru sklenjenega sporazuma o medsebojnem obveščanju in sodelovanju pri vprašanjih jedrske in sevalne varnosti.

Srečanje je potekalo 13. in 14. oktobra. Avstrijsko delegacijo je vodila Julia Tiefengraber, vodja Oddelka za bilateralno in multilateralno podnebno, okolijsko in energetsko diplomacijo Zveznega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve, slovensko pa direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) Igor Sirc. Avstrijsko delegacijo so sestavljali predstavniki zveznih in deželnih oblasti, slovensko pa predstavniki Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost in Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Udeleženci so izmenjali informacije o novostih in izkušnjah na področjih zakonodaje, radiološkega monitoringa, pripravljenosti na izredne dogodke, ravnanja z radioaktivnimi odpadki, obratovanja raziskovalnih reaktorjev v obeh državah in jedrske elektrarne Krško ter o postopkih v zvezi z morebitno gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Avstrija nadaljuje z uveljavljanjem novih predpisov na področju varstva pred sevanji in precej pozornosti posveča zlasti informiranju javnosti na področjih zmanjševanja izpostavljenosti radonu in pripravljenosti na morebitne jedrske nesreče. Slovenija je poročala o ugotovitvah treh pregledovalnih misij Mednarodne agencije za atomsko energijo, ki so vse potekale v letošnjem letu, in sicer: za strokovni pregled zakonodajnega in upravnega okvirja jedrske in sevalne varnosti (angleško Integrated Regulatory Review Service – IRRS), za pregled nacionalnega programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom (angleško Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation – ARTEMIS) ter za pripravljenost na jedrske in radiološke nesreče (angleško Emergency Preparedness REView – EPREV). Obe državi se zaradi vojne v Ukrajini soočata s povečanim zanimanjem javnosti in medijev za jedrske nesreče, učinke sevanja in zaščitne ukrepe. Obe državi sta poročali o posodobitvah sistemov za merjenje sevanja v okolju, predstavljeni so bili tudi načini obveščanja javnosti o rezultatih meritev. Avstrija zaključuje prenovo državnega centra za obdelavo in skladiščenje radioaktivnih odpadkov v Seibersdorfu, Slovenija pa je poročala o aktualnem stanju projekta izgradnje novega odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem.

Kot na vseh dosedanjih srečanjih je URSJV avstrijskim kolegom poročala o obratovanju in dogodkih v jedrski elektrarni Krško, poteku rednega remonta, ki se izvaja od začetka oktobra, projektu nadgradnje varnosti elektrarne, gradnji suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo v elektrarni in tretjem obdobnem varnostnem pregledu. MOP je podalo informacije o postopku podaljšanja življenjske dobe obstoječe jedrske elektrarne ter o predvidenih postopkih v zvezi z morebitno gradnjo drugega bloka, vključno z informacijami o čezmejni presoji obeh projektov.      

Udeleženci so poudarili pomen stalnega odprtega medsebojnega sodelovanja med državama na področjih jedrske in sevalne varnosti, kamor sodijo tudi redna letna strokovna srečanja. Naslednje srečanje bo prihodnje leto gostila slovenska stran.

18 delegatov Slovenije in Avstrije (5 žensk in 13 moških), sedečih za konferenčno mizo v sejni sobi. V sobi še vkjučen ekran za oddaljeno povezavo odsotnega udeleženca.

Slovenska in avstrijska delegacija med bilateralnim srečanjem | Avtor: Uprava za jedrsko varnost