Skoči do osrednje vsebine

Zaključila se je ponovna pregledovalna misija za področje pripravljenosti na jedrske in radiološke nesreče

Ponovna pregledovalna misija za področje pripravljenosti na jedrske in radiološke nesreče EPREV (angleško Emergency Preparedness REView – EPREV), ki jo izvaja Mednarodna agencija za atomsko energijo (MAAE), je končala neodvisen strokovni pregled.

Danes je potekal zaključni sestanek petdnevne ponovne pregledovalne misije EPREV, kjer so bile predstavljene glavne ugotovitve iz osnutka poročila. Misija je v tem tednu preučila napredek in izvedbo akcij na področju sistema pripravljenosti na jedrske in radiološke nesreče, glede na njene ugotovitve iz leta 2017.

Poročilo, ki so ga pripravili člani misije EPREV follow-up, vključuje dobre prakse in priporočila. Kot dobra praksa je bila predstavljena Zaščitna strategija ob jedrski in radiološki nesreči ter vaja s področja kibernetske varnosti KiVA2022. Misija je podala tudi predloge za nadaljnjo krepitev sistema za področje pripravljenosti na jedrske in radiološke nesreče, vključno z določitvijo kriterijev za prehod iz intervencije v fazo sanacije in sprejemom načrtov zaščite in reševanja na vseh ravneh načrtovanja. Dodatno so predlagali vzpostavitev sistema vodenja kakovosti v vseh organizacijah za ukrepanje ob izrednih dogodkih.

Direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje na Upravi za zaščito in reševanje Olga Andrejek in direktor Uprave za jedrsko varnost Igor Sirc sta se zahvalila članom misije EPREV, da so prepoznali trud Slovenije pri doseganju ciljev priporočil in predlogov, predvsem pa napredek, ki smo ga skupaj z ostalimi organizacijami in organi gradili od leta 2017. Misija je namreč potrdila, da je Slovenija uspešno zaključila 28 od 31 predlaganih izboljšav.

Olga Andrejek za govorniškim pultom, poslušalci v ospredju slike.

Olga Andrejek, Uprava za zaščito in reševanje. | Avtor: Neja Pavlica

1 / 3