Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko v preteklem tednu na odprtju treh kulturnih prireditev

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v preteklem tednu udeležila odprtja treh kulturnih prireditev: Ramovševega dneva, dneva Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, mednarodne filozofske konference "Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti" ter Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine.

Ramovšev dan

Ministrica dr. Asta Vrečko se je odprtja Ramovševega dneva, ki je potekal 20. septembra v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, udeležila skupaj s sodelavkami iz Službe za slovenski jezik. Kot je povedala v govoru, so sodelavci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša v zadnjih letih popularizirali jezikoslovje in ljubezen do pravilne uporabe slovenskega jezika. Ob tem je poudarila, da so s svojim opozarjanjem na nujnost javne rabe slovenščine v navdih tudi "nam na Ministrstvu za kulturo. Tako smo se že lotili težav podnaslavljanja v slovenščini in drugih povezanih problemov, v ta namen ustanavljamo medresorsko delovno skupino, ki bo zagrizla tudi v ta oreh". Sicer pa Ministrstvo za kulturo prek Službe za slovenski jezik skrbi za vsa področja rabe in razvoja slovenskega jezika. Ministrstvo je doslej sofinanciralo številne projekte Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, kot sta jezikovno svetovanje in najuspešnejši projekt za mlade – Franček. Poleg tega ministrstvo letno sofinancira tudi tehnično posodabljanje portala Fran.

Ramovšev dan je ob 70. obletnici smrti enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev akademika prof. dr. Frana Ramovša organiziral Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša. 

Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti

Ministrica dr. Asta Vrečko je pretekli teden, 22. septembra, nagovorila zbrane na odprtju mednarodne filozofske konference "Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti". Na konferenci v Cankarjevem domu, ki je bila posvečena temi gospostva, so spregovorili priznani mednarodni in slovenski filozofi.

Ministrici je bilo v veliko čast nagovoriti goste, predavatelje in predavateljice ter organizatorje mednarodne konference. Kot je povedala v govoru, je Hegel z zgodovino umetnosti in kulture tesno povezan, njegova misel pa vsakič znova odpira nove horizonte mišljenja. Ob tem je poudarila, da je "slovenski prostor s Heglom prav posebej tesno povezan, mlajši slovenski filozofi in filozofinje že vrsto let nadaljujejo delo znamenitih, danes svetovno znanih slovenskih filozofov intelektualcev". Po besedah ministrice takšna izjemna mednarodna konferenca, ki je plod slovenskega znanja in izkušenj, daje širok ugled slovenski znanosti in kulturi.

Konferenco so pripravili Aufhebung – mednarodno heglovsko združenje, Goethe-Institut Ljubljana, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Cankarjev dom.

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

Ministrica dr. Asta Vrečko je 23. septembra odprla že 32. Dneve evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine.

Ob odprtju je ministrica povedala: "Dnevi evropske kulturne dediščine so množica dogodkov, primerov dobrih praks, skupnih akcij, ki nas ob težkih izkušnjah zaradi podnebnih, zdravstvenih, družbenopolitičnih in drugih stisk, ki ogrožajo tudi kulturno dediščino, opominjajo na pomen skupnostnega varovanja in skupne skrbi za dediščino. Kulturna dediščina nas uči trajnostnega sožitja ljudi in narave, hkrati pa njeno ohranjanje in interpretacija kažeta odnos do nekaterih vrednot tako časa kot dediščine. Vrednotam trajnostnega in skupnostnega varovanja smo se zavezali tudi na ministrstvu. A kulturna dediščina ne pomeni zgolj pogleda v preteklost, kar kažejo letošnji dogodki ob evropskem letu mladih in Plečnikovem letu, ki opozarjajo na pomen kulturne dediščine za medgeneracijsko sodelovanje in sožitje ter njeno ohranjanje za dobrobit naših potomcev." Podobno vlogo ima tudi nova aplikacija Informacijskega sistema eDediščina, ki kaže, kaj pomeni skrb za dediščino, digitalizacijo in povezovanje vseh akterjev – muzejev, galerij, arhivov, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ministrstva.

Do 8. oktobra se bodo po vsej Sloveniji in v zamejstvu zvrstili številni dogodki. Na strani ministrstva najdete več informacij o dogodkih v okviru Dneva evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine