Skoči do osrednje vsebine

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

do
Po vsej Sloveniji
Zavod za varovanje kulturne dediščine je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine skupaj s partnerji pripravili pester program dogodkov in dejavnosti, ki bo potekal po vsej Sloveniji.

Slavnostno odprtje bo v petek, 23. septembra, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije.  

Osrednji dogodek bo odprtje razstave Vaš Plečnik. Ob evropskem letu mladih, 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in temi (Vz)trajnostna dediščina se bodo osredotočili na odnos današnjih generacij do arhitektove zapuščine. Vodilno temo razstave Plečnik in jaz so pod mentorskim vodstvom študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani nadgradili dijaki dveh gradbenih šol: Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja. Šolski center Celje in Seednje gradbene šole in gimnazije Maribor. 

Na strani Zavoda za varovanje kulturne dediščine so zapisali: "Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države."

Na strani Zavoda za varovanje kulturne dediščine najdete več informacij o Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine (DEKD in TKD 2022).

Izpostavljamo dogodke, ki jih pripravlja Zavod za varovanje kulturne dediščine Slovenije.

  do
Narodni muzej Slovenije

Odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine

Ob Evropskem letu mladih in 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika ter temi letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine – (Vz)trajnostna dediščina, je Zavod za varovanje kulturne dediščine Slovenija k sodelovanju povabil dijake treh slovenskih srednjih gradbenih šol. Odprtja se bo udeležila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

  do
Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor

Plečnik: Dunaj – Praga – Ljubljana

Dijaki in učitelji partnerskih šol iz Nemčije, Poljske in Italije bodo raziskovali, spoznavali in poustvarjali Plečnikovo dediščino.

  do
Mestna hiša (velika sejna soba)

Še ne videna Ljubljana v Plečnikovem letu

Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino, ki deluje pod mentorstvom mag. Olge Paulič, bodo predstavili manj znane znamenitosti Ljubljane.

  do
Cerkev sv. Janeza Krstnika Trnovo in Finžgarjeva galerija, Ljubljana

Delo Jožeta Plečnika v cerkvi sv. Janeza Krstnika

Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino pod mentorstvom mag. Olge Paulič in člani Društva Finžgarjeva galerija pod vodstvom arhitekta Uroša Pusta bodo predstavili bogato Plečnikovo sakralno umetnost v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem.

  do
Osnovna šola Jurija Vege

Spoznavamo arhitekta Jožeta Plečnika

Bralno srečanja ter predstavitve arhitekta Jožeta Plečnika in njegovih del, ki so se v letu 2021 uvrstila na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine za učence do 10. leta starosti.

  do
Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor

Plečnik na Gradbeni

Dijaki bodo izdelovali mozaike pročelja fasade Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, Plečnikove stebre in klopi ter ustvarjali likovna dela na to temo.

  do
Ipavčev kulturni center

Ipavci, Slomšek In Plečnik – dediščina, ki povezuje

V starem trškem jedru Zgornji trg Šentjur bodo pripravili razstavo na prostem, ki bo povezovala Ulico skladateljev Ipavcev in bo prikazovala dela lokalnega likovnega študijskega krožka.

  do
Kulturni center Semič

Plečnik v dvajsetih fotografijah

Avtor razstave dr. Damjan Prelovšek je izbral dvajset različnih kadrov Plečnikove arhitekture iz Ljubljane, z Dunaja in iz Prage.