Skoči do osrednje vsebine

Potrditev poglobljenih odnosov med Slovenijo in Japonsko na srečanju z g. Ichirom Aisawo, predsedujočim parlamentarni skupini prijateljstva med Japonsko in Slovenijo

Začasna odpravnica poslov na Veleposlaništvu Slovenije v Tokiu ga. Tina Vodnik se je 8. septembra 2022 srečala z g. Ichirom Aisawo, predsedujočim Parlamentarni skupini prijateljstva med Japonsko in Slovenijo v japonskem parlamentu. Srečanje je potekalo v luči 30. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko, ki jo državi obeležujeta letos.
Predstavnika veleposlaništva sta se slikala ob predsedniku parlamentarne skupine

Srečanje predstavnikov veleposlaništva z g. Ichirom Aisawo | Avtor: Miha Grudnik

Sogovornika sta potrdila tesno sodelovanje med državama in spregovorila o prihajajočih visokih obiskih s strani Republike Slovenije na Japonskem. Razpravljala sta tudi o agresiji Rusije na Ukrajino, v zvezi s čemer je začasna odpravnica poslov Vodnik poudarila pomen vodilne vloge Japonske v regiji, ter izrazila zaskrbljenost glede večanja napetosti v regiji. Izpostavila je pomen spoštovanja mednarodnih pogodb in vladavine prava. Predstavila je humanitarno in drugo pomoč, ki jo Slovenija nudi Ukrajini. 

Sogovornika sta se strinjala o pozitivnem učinku japonskih investicij v Sloveniji, ki odpirajo nova delovna mesta in gradijo na znanju in potencialu slovenske delovne sile. Začasna odpravnica poslov Vodnik je predstavila uspešen projekt NEDO o pametnih električnih omrežjih, ki se odvija v Sloveniji in v okviru katerega sodelujeta Hitachi in Eles. Projekt je leta 2020 prejel mednarodno nagrado ISGAN, podeljena najboljšim primerom pametnih omrežij. Slovenska stran si želi, da bi se sodelovanje med Slovenijo in Japonsko v okviru NEDO nadaljevalo.