Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Robert Golob v zaključni izjavi po vrhu Nata v Madridu

Predsednik vlade Robert Golob je po tridnevnem zasedanju predsednikov vlad in držav zveze Nato poudaril, da načrti za povečevanje obrambnih izdatkov niso nastali zaradi političnih pritiskov, temveč zaradi situacije v svetu, ki se je od predhodnega vrha zavezništva radikalno poslabšala.

Izpostavil je, da na evropskih tleh divja vojna, ki je nismo videli več kot 70 let, nanjo pa se je treba ustrezno odzvati. Po njegovi oceni se lahko vsaka država najbolje odziva na tistih področjih, na katerih lahko največ doprinese, zato bo tudi Slovenija znotraj Nata morala temeljito pretehtati svojo obrambno in varnostno doktrino. "Le znotraj Nata in z enotnostjo članic zavezništva smo lahko uspešni pri soočanju z bodočimi izzivi," je dejal premier.

Danes lahko kot bodoča izziva vidimo vzhodno krilo zavezništva in rusko agresijo na Ukrajino, toda razmere se lahko hitro spremenijo. "Ravno zato je sprejem novega strateškega koncepta Nata revolucionaren, saj se koncept ne loteva le trenutnih groženj, temveč svoj pogled usmerja v prihodnost in skuša delovati preventivno," je sklenil.

Na zasedanju zavezništva je bila večkrat izpostavljena tudi Bosna in Hercegovina. Slovenija je ponovila močno podporo državam Zahodnega Balkana in njihovo evropsko perspektivo, stabilna BiH pa je v nacionalnem interesu Republike Slovenije. Premier si bo še naprej prizadeval, da se tej državi predvidoma do konca letošnjega leta podeli status kandidatke za članstvo v EU. Tudi sicer je mnenja, da je v okviru Natovih misij in operacij dodana vrednost slovenskega vojaka na Zahodnem Balkanu večja kot morda kje drugje.

Slovenija podpira razširjeni način delovanja Nata in njegovo repozicioniranje z vidika globalnih tveganj. Vlada si bo zato vzela nekaj mesecev, da skupaj s partnerji znotraj zavezništva poišče najboljše poti, kako lahko ob povečanih sredstvih dosežemo več varnosti.