Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v pogajanjih do več 100 milijonov sredstev iz modernizacijskega sklada

Z današnjim dogovorom ministrov za okolje o zakonodajnem svežnju Pripravljenih na 55 (angleško Fit for 55) bo Slovenija postala upravičenka do sredstev iz Sklada za modernizacijo, instrumenta EU v podporo zelenemu okrevanju v Evropi. Sledijo pogajanja z Evropskim parlamentom, ki jih bo vodilo prihodnje češko predsedstvo Svetu EU.
Evropski komisar Frans Timmermans, minister Uroš Brežan in avstrijska ministrica Leonore Gewessler

Evropski komisar Frans Timmermans, minister Uroš Brežan in avstrijska ministrica Leonore Gewessler | Avtor: Council of EU

Da je izjemnega pomena, da je tudi Slovenija upravičena do sredstev iz sklada za modernizacijo energetskega sistema, je na nedavnem obisku pri predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izpostavil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob. "Zeleni prehod je med ključnimi prioritetami naše vlade, zato je dogovor o zakonodajnem svežnju Pripravljeni na 55 pomemben, če ne celo nujen mejnik pri naslavljanju podnebnih in energetskih izzivov."

O zagotavljanju energetske varnosti v Evropi je bilo govora tudi na nedavnem zasedanju Evropskega sveta, kjer se je premier dr. Golob skupaj s kolegi iz držav Beneluksa posebej zavzel za tesnejše usklajevanje med državami članicami na področju energetske oskrbe.