Skoči do osrednje vsebine

17. srečanje inovacijske skupnosti v znamenju inovacijske zrelosti v letu 2021 in prihodnosti organizacij

Uspešno smo zaključili že 17. srečanje inovacijske skupnost, ki je bilo tokrat posvečeno inovacijski zrelosti v javni upravi v preteklem letu, pogled pa smo usmerili tudi naprej in se pogovarjali o prihodnosti dela in organizacij, ter tako nadaljevali temo preteklega srečanja inovacijske skupnosti. Tudi tokrat se nam je pridružila izjemna gostja - Nina Langerholc Čebokli, ki se že vrsto let ukvarja s področjem razvoja organizacij in dela
17. srečanje inovacijske skupnosti: Prihodnost dela in organizacij / Inovacijski barometer 2021

17. srečanje inovacijske skupnosti | Avtor: MJU

V petek, 22. aprila 2022, je potekalo prvo srečanje inovacijske skupnosti v letošnjem letu, skupno pa že 17. srečanje ambasadorjev inovativnosti in inovacijske skupnosti. Tokrat smo izkoristili priložnost in premierno predstavili rezultate merjenja inovacijske zrelosti v preteklem letu – Inovacijski barometer 2021. Z udeleženci smo delili tudi poročilo merjenja inovacijske zrelosti po posameznih organih, ki smo ga za vas pripravili in je že dostopno na naši spletni strani. Poleg poročila si lahko ogledate tudi izvlečke raziskave, ki smo jih pripravili prav posebej za 17. srečanje inovacijske skupnosti.


Merjenje Inovacijske zrelosti smo izvedli v februarju 2022, sodelovalo pa je 27 organov državne uprave. Spletni vprašalnik je v celoti izpolnilo 1589 javnih uslužbencev, kar predstavlja 17 % odziv (v vseh organih, vključenih v raziskavo, je bilo novembra 2021 zaposlenih 9150 javnih uslužbencev). V primerjavi z inovacijsko najbolj zrelimi državami je inovacijska zrelost pri nas še vedno relativno nizka, kljub temu pa lahko zaznamo trend napredka. Podatke kateri organi so se odrezali najbolje, najdete v poročilu.

Kako smo se odzvali na merjenje inovacijske zrelosti? 1589 javnih uslužbencev je vprašalnik rešilo v celoti.

Odziv na vprašalnik Inovacijski barometer 2021 | Avtor: MJU

Drugi del srečanja smo namenili interaktivni razpravi, ki jo je vodila Nina Langerholc Čebokli. Osredotočila se je na prihodnost organizacij in dela, pri čemer je poseben poudarek namenila tako imenovanim misijam – inovativnim rešitvam s poslanstvom. Udeleženci so aktivno sodelovali tako, da so tudi sami razmislili o primerih misij na svojih organih in področjih, delili pa so tudi svoje mnenje o smiselnosti krepitve mehanizmov za izvajanje misij.

Zopet smo se posvetili tudi tematiki, ki smo jo obravnavali na prejšnjem, 16. srečanju inovacijski skupnosti. To je organizacijska struktura organizacij in pa trendi modernih organizacij, ki so sledeči: vedno bolj ploske strukture in samoorganizacija, poslanstvo v središču ter sprememba vloge vodij (sistemsko voditeljstvo).

V predstavitvi, ki jo je za vas pripravila Nina Langerholc Čebokli, si lahko preberete več o prihodnosti organizacij in dela.