Skoči do osrednje vsebine

Uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni več obvezna, vendar je priporočena

Vlada je s spremembami Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 določila obvezno uporabo zaščitnih mask le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. Zaščitne maske na drugih področjih ostajajo kot priporočilo.

Uporaba zaščitnih mask (kirurška maska tipa II ali IIR, maska tipa FFP2 ali maska tipa FFP3) torej odslej v zaprtih javnih prostorih, kjer se izvajajo kulturne dejavnosti in kolektivno uresničevanje verske svobode, ni več obvezna, vendar je priporočena.

Nekateri preventivni higienski ukrepi pa vendarle ostajajo še naprej obvezni. Ob vstopu v zaprt javni prostor si je treba obvezno razkužiti roke z razkužilom. Izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti ter verski uslužbenci cerkva in drugih verskih skupnosti, ki izvajajo ali organizirajo kolektivno uresničevanje verske svobode, pa morajo obvezno zagotoviti možnost razkuževanja rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor in njegovo redno prezračevanje.

Spremembe odloka, ki so bile 13. aprila 2022 objavljene v Uradnem listu, so začele veljati 14. aprila 2022.

Veljavni ukrepi in priporočila za zajezitev širjenja novega koronavirusa na področjih kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode so objavljeni na straneh Izvajanje kulturnih dejavnosti in Uresničevanje verske svobode.