Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije o sodelovanju v severnem Jadranu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v okviru tristranskega sodelovanja v severnem Jadranu v Zaprešiću na Hrvaškem že tretjič srečal z zunanjim ministrom Hrvaške Gordanom Grlićem Radmanom in zunanjim ministrom Italije Luigijem Di Maiem. Ministri so ocenili napredek sodelovanja na področjih povezljivosti, modrega gospodarstva in varovanja okolja ter obravnavali konkretne predloge za nadaljnje sodelovanje.

Ministri so se strinjali, da je severni Jadran ekološko občutljivo območje, ki zahteva dodatne ukrepe za varovanje okolja in ukrepanje v primeru nesreč na morju, hkrati pa ponuja veliko priložnosti za gospodarski razvoj, predvsem v povezljivosti pristanišč in infrastrukturnih povezav v zaledju. Minister dr. Logar je poudaril: "Severni Jadran ima pomembno vlogo pri diverzifikaciji nafte in zemeljskega plina. Terminali utekočinjenega zemeljskega plina v severnem Jadranu se morajo razvijati, predvsem zaradi sprejetih sankcij zoper Rusko federacijo kot posledice agresije na Ukrajino."

V razpravi o aktualnih razmerah v Ukrajini in odnosih z Rusko federacijo so se ministri osredotočili na možne dodatne ukrepe za zaustavitev ruske vojaške agresije in pomoč Ukrajini. Med temami pogovorov je bila tudi kredibilna evropska perspektiva Zahodnega Balkana, upoštevajoč razpravo in izjavo z Vrha EU-Zahodni Balkan, ki ga je Slovenija gostila v času predsedovanja Svetu EU na Brdu pri Kranju.

Tristransko sodelovanje Slovenije, Hrvaške in Italije na ravni zunanjih ministrov je bilo vzpostavljeno 19. decembra 2020 v Trstu. Sledilo je srečanje na Brdu pri Kranju 21. aprila 2021, na katerem so ministri podpisali skupno izjavo o okrepljenem sodelovanju v severnem Jadranu. V izjavi so ministri določili področja poglobljenega sodelovanja: povezljivost, modro gospodarstvo in varovanje okolja.

Skupna izjava zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije (v angleškem jeziku).