Skoči do osrednje vsebine

117. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji začela z obravnavo možnih scenarijev za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv. Sprejela je sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine in izdala Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen energentov v čebelarstvu.

Sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Sklep določa kategorije oseb, ki jim bo Republika Slovenija nudila začasno zaščito, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite. Uvede se začasna zaščita za osebe, ki so 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil, ki se je začela na ta datum. Sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Sklep določa kategorije oseb, ki jim bo Republika Slovenija nudila začasno zaščito, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite. Uvede se začasna zaščita za osebe, ki so 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil, ki se je začela na ta datum. Do začasne zaščite so upravičene naslednje osebe, ki so prebivale v Ukrajini pred 24. februarjem 2022 ali na ta dan: 

  • državljani Ukrajine;
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine, in so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne zaščite ali druge enakovredne nacionalne zaščite;
  • družinski člani oseb iz prve in druge alineje, kot so opredeljeni v drugem odstavku 36. člena Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb;
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine, in so v Ukrajini prebivali na podlagi veljavnega dovoljenja za stalno prebivanje ter se ne morejo vrniti v svojo državo ali regijo izvora na varen in trajen način.

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen energentov v čebelarstvu določa podrobnejše pogoje, upravičence in postopek dodelitve enkratnega finančnega nadomestila zaradi vpliva povečanja cen energentov v čebelarstvu. Do pomoči so upravičene fizične ali pravne osebe, ki so na dan 5. marec 2022 vpisane v centralni register čebelnjakov in imajo na dan 30. junij 2021 v centralnem registru čebelnjakov prijavljeno najmanj eno čebeljo družino. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) bo upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje iz 4. člena tega odloka, v 30 dneh po uveljavitvi tega odloka na podlagi podatkov iz uradnih evidenc izdala informativno odločbo v skladu z drugim odstavkom 10. člena Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu.

Vlada je odločila, da se zaradi izboljšanja epidemioloških razmer ter posledično sproščanja ukrepov in velikega upada vprašanj klicni center za informacije o novem koronavirusu 11. marca 2022 ukine. Po tem datumu zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti ponovno prevzamejo pristojna ministrstva in druge institucije prek svojih klicnih centrov ali telefonskih številk, in sicer:

  • za informacije v zvezi z aktualnimi ukrepi omejevanja širjenja virusa, izpolnjevanjem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja, organizacijo cepljenja proti covid-19 in testiranja je na voljo telefonska številka Ministrstva za zdravje 01 478 68 48, 
  • za informacije o higienskih in epidemioloških priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, digitalnem covid potrdilu ter strokovnih vprašanjih v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 je na voljo telefonska številka Nacionalnega inštituta za javno zdravje 01 244 17 29,
  • za konzularne zadeve je na voljo telefonska številka Ministrstva za zunanje zadeve 01 478 23 66.

Aktualne informacije o novem koronavirusu so na voljo na portalu GOV.SI in na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.