Skoči do osrednje vsebine

Republika Slovenija bo beguncem iz Ukrajine nudila vso potrebno podporo in pomoč

Republika Slovenija se zaveda stiske ljudi, ki so ali bodo pribežali iz Ukrajine in iščejo zatočišče pri nas, zato jim bomo nudili vso potrebno podporo in pomoč.

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je 27. februarja 2022 vzpostavil začasno dežurno telefonsko številko 040 853 421, kjer zagotavljamo informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi beguncem iz Ukrajine. Državljani Ukrajine se na nas obračajo z najrazličnejšimi vprašanji, ki se nanašajo na način vstopa v našo državo in bivanja v njej. Izpostavljajo tudi skrb za svojce in prijatelje.

Odprli smo tudi poseben elektronski naslov (info.ukrajina@gov.si), namenjen vsej zainteresirani javnosti. Včeraj je bila vzpostavljena tudi spletna stran v slovenskem in angleškem jeziku, kjer so objavljene splošne informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, glede postopka priznanja priznanja mednarodne zaščite ter informacije za vse, ki želijo finančno ali materialno pomagati prizadetim v Ukrajini.

Zaradi številnih vprašanj bomo v naslednjih dneh vzpostavili vladni klicni center, kjer bodo za odgovore na voljo strokovnjaki z različnih področij.