Skoči do osrednje vsebine

Mag. Franc Vindišar: Najučinkovitejše zdravilo je cepljenje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covi-19 sta sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar.

Nuška Čakš Jager je uvodoma dejala, da beležimo povečanje okužb s koronavirusom povsod po svetu, tudi v Evropi. Porast števila primerov v EU je 6,7 %, število primerov se povečuje v vseh članicah EU. Negativen trend beležimo v Italiji, Španiji, Malti, Grčiji, Finski in Irski. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je že skoraj 99 % precepljenost v Združenih arabskih emiratih, v revnejšem afriškem delu pa je ta med 3 % in 5 %.

V Sloveniji smo včeraj zabeležili 8.396 potrjenih primerov, število potrjenih primerov  na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih štirinajstih dneh znaša 5620, kar je višje od povprečja EU, število smrti pa k sreči temu vzponu ne sledijo.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ je predstavila tudi stanje v šolah, kjer je je močno povečalo število potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Sistem spremljanja in nadzora je v šolah izjemno dobro uveljavljen. Najbolj intenzivno raste število primerov s starostni skupini med 14. in 19. letom. Porast okužb je v drugem tednu tega leta vidna tudi med zaposlenimi v šolstvu.

Državni sekretar Vindišar je spregovoril o stanju v bolnišnicah. Na današnji dan je hospitaliziranih skupaj 636 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 135. Glede na prejšnji teden beležimo povečanje za 93 pacientov oziroma 23 odstotkov. Na intenzivnih enotah opažamo rahel upad. Hospitaliziranih imamo 9 otrok, 8 porodnic in 21 pacientov na UPK Ljubljana. V enem tednu je umrlo 80 ljudi.

Za potrebe navadnih oddelkov imamo aktiviranih 12 covid bolnišnic, za intenzivno terapijo pa 10 bolnišnic. Danes bomo povečali kapacitete na navadnih oddelkih v sedmih bolnišnicah. Bolnišnice, ki ne izvajajo covid zdravljenja, se vračajo k izvajanju rednega programa.

Pojasnil je razliko med izolacijo in karanteno: v slednjo so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni. V izolacijo so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Izjeme od karantene

Od 10. januarja 2022 oseba, ki:

  • je prejela poživitveni odmerek,
  • je prebolela COVID-19, ki je starejši od desetih dni manj kot 45 dni,
  • je prebolela COVID-19, starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva.

Od 19. januarja 2022 je izjema od karantene:

  • Oseba zaposlena v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Mora sedem dni po stiku vsakodnevno opraviti HAGT ali HAGTs na delovnem mestu. Uporabljati mora masko FFP2. O stiku izven delovnega mesta mora obvestiti delodajalca.
  • Učenci, dijaki, študenti, če je bil stik pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan testirati HAGTs pri pouku. Če je več kot 30% učencev okuženih gredo v karanteno. Enako velja za obšolskih dejavnostih.
  • Predšolski otroci, razen če je več kot 30% okuženih v oddelku.

Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo.

Izolacija (oz. osamitev)

Predstavil je tudi potek izolacije. Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri zbolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

V petek popoldne smo z izvajalci izvedli avdiovideo konferenco, kjer smo jim predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije. Vladi o skrajšanju izolacije ni potrebno odločati, saj so to smernice stroke in povsem strokovne odločitve.

Izolacija se lahko prekine od danes dalje po 7 dneh z negativnim hitrim testom pri HAGT izvajalcih testiranja. Po dodatnih razgovorih s stroko, smo sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, ni potrebno. Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu.

Ključno je, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljate na testiranje, res dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To je razdalja, maska in razkuževanje rok.  

Z današnjim dnem bodo izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki bodo pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa skrajševanje časa izolacije ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Imunsko kompromitirane osebe so: osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema,..

V Sloveniji imamo na voljo kar nekaj zdravil za zdravljenje covid19.

Državni sekretar Vindišar spodbuja vse, da se z izbranim zdravnikom pogovorijo o uporabi le teh, saj zmanjšujejo tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo. To so Regkirona, Ronapreve, Sotrovimab, Remdisivir in Molnupiravir.  Poudaril je, da je najučinkovitejše zdravilo, preventiva, in reševalec življenj cepljenje oziroma cepivo.

Predstavil je tudi spremenjen protokol za PCR testiranje. Glede na novi protokol so osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini: 

  • prva so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR-test,
  • druga so tisti, ki morajo najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom bodo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če bo PCR-test pozitiven, naj se oseba osami za sedem dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov predvidoma  znani najpozneje v 48 urah.

»Virusno breme v družbi je enormno. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal se naj samoizolira v času čakanja na sam odvzem brisa in prav tako v času čakanja na njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno. V trenutnih razmerah res priporočamo, da se ob najmanjšem dvomu samotestirate,« je zaključil mag. Vindišar.  

Mag. Franc Vindišar

Mag. Franc Vindišar | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 2