Skoči do osrednje vsebine

Spremembe protokola testiranja oseb na covid-19

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 sta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je uvodoma predstavil aktualne razmere v covidnih bolnišnicah.

Trenutna zmogljivost v covidnih bolnišnicah znaša 648 postelj. Pri tem je poudaril, da se v zadnjih dneh število hospitaliziranih bolnikov na akutnih oddelkih povečuje. Trenutno je v Sloveniji aktivnih dvanajst covidnih bolnišnic. Glede na napovedi naj bi se število bolnišničnih zdravljenj začelo povečevati v prihodnjih dneh in naj bi doseglo vrh okoli 2. februarja, kar naj bi pomenilo okoli 900 postelj. Ob povečevanju reprodukcijskega števila pa bi bilo to 1100 bolniških postelj.

Povedal je tudi, da se je od začetka letošnjega leta število bolnikov na intenzivnih oddelkih nekoliko znižalo in jih je zdaj 155. Slovenija trenutno zagotavlja postelje za intenzivno nego v desetih covidnih bolnišnicah. Glede na napovedi se vrh števila bolnikov na intenzivnih oddelkih pričakuje okoli 6. ali 7. februarja, ko naj bi to število spet naraslo na 200 ali potencialno celo na 250.

Državni sekretar Vindišar je v nadaljevanju predstavil spremembe protokola testiranja oseb na covid-19.

Povedal je, da je namen sprememb protokola ta, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane bolnike in bolnike, ki imajo zdravstvene težave in ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo. Opomnil je, da je virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbo dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa kakor tudi med čakanjem na izvid.

Glede na novi protokol bodo osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini: 

  • prva skupina so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR-test,
  • druga skupina mora najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom bodo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če bo PCR-test pozitiven, naj se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Ob tem je državni sekretar poudaril, da morajo vsi na izvid čakati v osamitvi.

Ob koncu je pozval k doslednemu upoštevanju pravil, saj je protokol testiranja vzpostavljen zato, da ohranimo odprto družbo in zamejimo širjenje okužb s covidom-19.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je v nadaljevanju povedala, da so zmogljivosti laboratorija na zgornji meji dosegljivega, saj se je dotok vzorcev povečal za 100 odstotkov. Zaradi tega se po njenih besedah podaljšuje povprečni čas, ki je bil med epidemijo pod šestimi urami, kar je bil za evropske razmere izjemen dosežek. Glede novega protokola je dejala: »Ob takšnih številkah pa lahko sporočamo rezultate v 48 urah. Ocenjujemo, da bi lahko prihranili pri PCR-testih med 30 do 35 odstotki PCR-testiranja. Hkrati pa si prizadevamo za vzpostavitev pomoči iz tujine.«

Povedala je tudi, da že poteka postopek javnega naročanja glede pomoči iz tujine, v pripravi je evropski razpis za tuj laboratorij, ki bi sprejel testiranje, testiranje pa bi potekalo prek Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Franc Vindišar stoji za govorniškim pultom, na desni so zastave, v ozadju je grb.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 2