Skoči do osrednje vsebine

Dnevi cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«

Na novinarski konferenci glede covid-19 sta minister za zdravje Janez Poklukar in akademik prof. dr. Franc Strle predstavila zadnja spoznanja glede širjenja novega seva omikron in terenske aktivnosti na področju cepljenja.

Kot je dejal minister Poklukar, je omikron v dobrih 14 dneh praktično izpodrinil delto, zato štetje primerov nima več pomena, saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z različico omikron. Mikrobiologi in virologi sporočajo, da se s tako izjemnim izpodrivom bolj nalezljive različice še niso srečali.

»Kaj točno bo ta po kužnosti rušilna različica prinesla v bolnišnice, še ne vemo. In to me najbolj skrbi. Dejstvo je, da gremo v neko obdobje, ki ga v tej pandemiji še nismo doživeli. Zato bosta naša družba in gospodarstvo v prihodnjih tednih postavljena pred zelo posebne organizacijske izzive, saj bo virus zaradi svoje virulentnosti preplavil celotno populacijo,« je pojasnil zdravstveni minister.

Glede nemotenega delovanja kritične infrastrukture je bil minister Poklukar že pred novim letom v stiku z resornim ministrom. Naredili so korake v smeri obvladovanja najbolj pesimističnega stanja. Sestal se je tudi s predstavniki zdravstvenih domov in jih opozoril, da bo treba razmisliti o načinu delovanja kritičnih služb, ki delujejo 24 ur na dan. Zagotoviti bodo morali kolobarjenje zaposlenih tako, da bo v primeru množične okužbe ekipe na delu ena ekipa ves čas doma v pripravljenosti. Enako opozorilo so prejeli tudi bolnišnice, izvajalci testiranja in laboratoriji. Preveriti so morali zalogo obvezne varovalne opreme. Opažajo tudi, da se trgajo mednarodne dobavne verige in da je že prišlo do prvih odpovedi pogodb dobaviteljev. Slovenske župane je minister na sestanku opozoril, naj bodo v okviru svojih lokalnih skupnosti pozorni na infrastrukturo, ki mora nujno delovati. Predvideti morajo tudi, da lahko ekipe zaposlenih zaradi množične okužbe ostanejo doma. V četrtek je bila na Brdu pri Kranju predstavnikom gospodarstva in gospodarskim zbornicam predstavljena epidemiološka napoved in ukrepi v izogib zaprtju gospodarstva zaradi okužb in karanten. V določenem trenutku je lahko sočasno v karanteni tudi 400 tisoč prebivalcev. Kot zgled dela od doma so v petek predstavili delovanje MZ, kjer smo imeli v petek 28 % prisotnost na delovnem mestu, danes pa je na delovnem mestu prisotnih 27 % zaposlenih.

Danes se v bolnišnicah zdravi 572 bolnikov, od tega jih 157 potrebuje intenzivno nego, 236 pa oskrbo s kisikom. Oskrbo z ECMO potrebujeta dva bolnika, stara 42 in 58 let. Na oddelku je 73 % necepljenih bolnikov, na intenzivnih enotah pa 85 %. Povprečna starost bolnika na oddelku je 67,5 leta, na intenzivni negi pa 62 let. Najmlajši v enoti intenzivne nege je star 18 let.

Cepljenje še vedno ostaja ukrep številka ena. Cepljeni in preboleli imamo v svojem telesu zaščito, naš imunski sistem ima spomin, zato se bomo proti virusu uspešno borili in potek bolezni povečini ne bo zahteval hospitalizacije. To dokazujejo dnevne številke, ki jih beležimo: od hospitaliziranih na navadnih oddelkih jih je 73 odstotkov necepljenih, v enotah intenzivne nege pa je delež necepljenih 85-odstoten. Necepljeni imajo veliko večjo verjetnost za težak potek bolezni. Poleg tega so necepljeni veliko bolj izpostavljeni dolgotrajnim posledicam covida, tako imenovanemu »long covidu« ali postcovidnemu sindromu, s katerim se bomo v zdravstvu še dolgo soočali. Težave dolgega covida so utrujenost, zasoplost, težave s pljuči, srčno-žilne težave, kognitivne in mentalne spremembe, okvare vonja, okusa in drugih organov – pogosto pretežno negativno vplivajo na kakovost življenja.

DNEVI CEPLJENJA

»V peti val vstopamo s težkim korakom s prenizko precepljenostjo preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. K cepljenju sem vas pozival ob vsaki priložnosti, ki mi je bila ponujena; tako v zasebnem življenju kot v funkciji ministra za zdravje. Toda odločitev za cepljenje je vaša odločitev in je jaz ne morem narediti namesto vas. Sam sem prebolevnik in 3x cepljen, cepljeni so tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja,« je dejal minister.

Zato organizirajo nove dneve cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.«, ki bodo tokrat potekali med četrtkom ,13. januarja, in soboto, 15. januarja 2022. Vsi cepilni centri bodo v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, naročanje ne bo potrebno. Prav tako bo cepljenje organizirano v covidnih bolnišnicah. Mobilne enote bodo lokalna skupnost, združenje upokojencev Slovenije, gospodarstvo ali nevladne organizacije organizirale po potrebi v sodelovanju s cepilnim centrom, civilno zaščito in rdečim križem.

Naš cilj ostaja enak: s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020. V prihajajoči grožnji omikrona je to še sporočilo še toliko bolj močno.

Zdravstvo pod težo koronavirusa še komaj vzdržuje svojo dejavnost, pa vendar je primarna raven pokazala svojo pripravljenost, da se vnovič s skrajnimi močmi organizira in ponudi najširše možno dostopno cepljenje. Na pomoč bodo znova priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita, rdeči križ. V tem tednu bodo organizirali novinarske konference, da bi novica o dnevih cepljenja prišla v vsako vas. »Izjemno pomembno vlogo pri obveščanju imate tudi vi, spoštovani mediji, zato vas ponovno prosim, da čim bolj obsežno in po svojih najboljših močeh informirate ljudi,« je dejal minister.

Na koncu se je dotaknil vseh sprememb glede dokazil oziroma ureditve statusa cepljenih, ki nas čakajo v kratkem. Samo še v januarju velja covidno potrdilo neomejeno, s 1. februarjem bomo njegovo veljavnost omejili na devet mesecev. Najboljša zaščita pred težkim potekom omikrona in hospitalizacijo je še vedno cepljenje. Svetovalna skupina za cepljenje je pretekli teden priporočila poživitveni odmerek tri mesece po cepljenju. »Zato prosim, da se udeležite dnevov cepljenja in se tako izognete obremenitvam in gneči v cepilnih centrih proti koncu januarja,« je zaključil minister Janez Poklukar.

Akademik Franc Strle je povedal, da je različica omikron zelo, zelo kužna, doba inkubacije pa je zelo kratka. S povsem preprostimi ukrepi, kot so oddaljenost, čimkrajše zadrževanje v zaprtih prostorih, ustrezno prezračevanje ter osebni ukrepi, kot sta higiena rok in kašlja ter nošnja mask, lahko omilimo širitev virusa. Najbolj pomembno je cepljenje.

 

 

Minister Janez Poklukar

Minister Janez Poklukar | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 2