Skoči do osrednje vsebine

Vladni posvet z gospodarstveniki

Na novinarski konferenci po današnjem delovnem posvetu o stanju in ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 ter ohranitev gospodarskih potencialov države sta sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar.

Posnetek novinarske konference

Vlada je na današnjem posvetu z gospodarstveniki iskala rešitve za trenutne izzive, ki so pred nami. V ospredju so bila tri trenutno najbolj aktualna vprašanja vprašanja: kako zagotoviti nemotene delovne razmere in procese v situaciji širjenja novih okužb, porast cen energentov in o investicijah, ki bi gospodarstvo obdržale v dobri formi.

Minister Počivalšek je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da so na posvetu dobili potrditev, da je vlada v vseh valih koronakrize pravilno in da smo z ukrepi, s katerimi smo se zadolževali vlagali v podjetja, delovna mesta in gospodarsko rast. To potrjujejo tudi številke, je poudaril, saj je bila lanska gospodarska rast med 6,6 in 7,1 odstotka, letošnja pa je ocenjena med 4 in 5 odstotki. Povedal je, da gospodarstveniki pozivajo k nadaljevanju davčnih razbremenitev, da bi lažje konkurirali pri izobraženih kadrih, vprašanja o finančnih pomočeh ob morebitni zaostritvi ukrepov, veliko pa je bilo tudi razprave o pomanjkanju kadra in zaposlovanju tujcev.

Skupna ugotovitev posveta je bila, da bodo v prihodnjih letih na udaru predvsem podjetja, ki ustvarjajo nizko dodano vrednost. Minister Počivalšek je napovedal ukrepe, ki jim bodo pomagali preživeti in poudaril, da bo za slovensko gospodarstvo naslednjih letih na voljo precej (evropskih) sredstev, in sicer 100 milijonov evrov iz naslova Re-act EU, 427 iz naslova načrta za okrevanje in odpornost ter v okviru paketa ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice za obdobje 2021 – 2027. Povedal je tudi, da je vlada ravno danes sprejela strategijo digitalne transformacije za gospodarstvo za obdobje 2020 – 2030. Cilj je, da se  uvrstimo med prve tri države po uporabi naprednih digitalnih tehnologij, je še dodal.

V kontekstu epidemije je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo povedal, da bo vlada storila vse za nemoteno delovanje gospodarstva ob pogoju spoštovanja ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Poudaril je, da brez visoke precepljenosti te krize ne bomo preživeli.

Minister Poklukar je uvodoma povedal, da so na posvetu naredili prerez dosedanjega ukrepanja za obvladovanje epidemije, direktor NIJZ pa je predstavil tudi aktualno situacijo širjenja okužb z omikronom. Vsi prisotni so se strinjali, da je treba dosedanje ukrepe dosledno izvajati, minister Poklukar pa je ob tem poudaril, da vlada priporočil in ukrepov zaenkrat ne spreminja, in ponovil, da je ključno njihovo dosledno izvajanje. Glavni ukrep proti epidemije v gospodarstvu ostaja cepljenje, ki se s pomočjo različnih gospodarskih deležnikov aktivno nadaljevalo  v okviru različnih akcij. Minister za zdravje zahvalil gospodarstvenikom, ki v celoti in na široko podpirajo cepljenje, saj lahko le to prepreči samodejno zapiranje družbe ob bliskovitem širjenju okužb z omikronom.