Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Omikron bo preizkušnja za celotno družbo

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covidaCOVID-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec.

Minister Poklukar je najprej seznanil z epidemičnimi razmerami v državi. V teh dneh je opazna strmo povečevanje števila okužb z omikronom in najverjetneje zdaj ta različica koronavirusa že prevladuje. V bolnišnicah se zdravi ena oseba, okužena z omikronom. Danes zjutraj je bilo v enotah intenzivne terapije 160 hospitaliziranih, od tega jih je 120 priključenih na respirator, tri osebe, stare 42, 48 in 58 let, pa potrebujejo zunajtelesni obtok (ECMO). Med covidnimi bolniki v oddelkih intenzivne terapije je kar 86 odstotkov necepljenih, na navadnih oddelkih pa 78 odstotkov. Na covidnih oddelkih so tudi štirje otroci in šest porodnic (štirje na intenzivni negi).

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je povedal, da se je omikron v Sloveniji prvič pojavil novembra. Strokovnjaki pričakujejo, da bo omikron do konca tedna postal najpogostejša virusna različica. Samo v torkovih analiziranih vzorcih so namreč to različico potrdili v kar 67 odstotkih. Opozoril je tudi, da se lahko v prihodnjem mesecu zgodi zaprtje javnega življenja zaradi ogromnega števila karanten, ki bodo posledica hitrega širjenja okužb.

V peti val vstopamo z močno obremenjenimi bolnišnicami

V četrtem valu je bilo odprtih 15 covidnih bolnišnic, ob postopnem zmanjševanju števila okužb smo zaprli tri bolnišnice (Topolšica, Sežana in Trbovlje). Zmogljivosti prilagajamo tedensko, trikrat tedensko poteka usklajevanje med vsemi bolnišnicami. Prerazporejanja izvajamo, da lahko izvajamo čim več nenujnih posegov, je dejal minister in dodal, da število potrjenih primerov v zadnjih dneh ni spodbudno, je pa deloma pričakovano. O tej različici virusa se stroka uči sproti. Delno sicer pomirjajo izsledki čedalje številnejših študij, ki kažejo, da je potek bolezni pri različici omikron blažji. »Vendar pa je tisto, kar me kot ministra za zdravje najbolj skrbi«, je nadaljeval minister, »da slovenske bolnišnice vstopajo v val, ki ga povzroča različica omikron, močno obremenjene.«

Minister Poklukar je na novinarski konferenci celotno dejavnost pomembne infrastrukture, pa tudi gospodarstvo in družbo v celoti pozval, naj delo in življenje nujno organizirajo tako, da bodo naloge opravljale dveh ali še bolje tri ekipe, ki med sabo ne bodo imele stikov. Poudaril je, da je to edini način, da preprečimo nenadno zaustavitev nekaterih dejavnosti zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno. Lahko se zgodi, kakor kažejo prve napovedi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.

Ni opravičila za verbalno in fizično nasilje nad zdravstvenimi delavci in strokovnjaki

Ob koncu novinarske konference se je minister opredelil tudi do verbalnega in fizičnega nasilja nad zdravstvenimi delavci ter strokovnjaki, ki se javno izpostavijo glede varnosti cepljenja. »V zdravstvu težko razumemo, kako lahko kdor koli misli, da bi vam zdravstveni delavci želeli škodovati, vas ogrožati ali celo zastrupljati. Vedno smo tukaj za vas, da vam pomagamo, da vas zdravimo in da rešujemo vaša življenja. Morda lahko še razumemo, da smo pandemsko izčrpani, da imamo vsega včasih dovolj, da se nam ne ljubi več upoštevati ukrepov. Toda to nikakor ne more biti opravičilo za verbalno in fizično nasilje. Zato tudi javno izražam podporo vsem žrtvam nasilja. V imenu zdravstva sporočam, da nasilja ne bomo tolerirali. Verjamem, da smo kot družba pri tem enotni in da se enotno ograjujemo od takšnih dejanj.«

Posnetek novinarske konference