Skoči do osrednje vsebine

Objavljen nov Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih 11 mesecev letošnjega leta. Proračunski prihodki so se v tem času glede na enako obdobje lani zvišali za 20,5 % in so dosegli približno 10,06 milijarde evrov.
Na kupu ležijo bankovci za 50 evrov

Denar | Avtor: Ministrstvo za finance

Proračunski odhodki so dosegli približno 12,60 milijarde evrov oziroma 14,8 % več kot v enakem lanskem obdobju. Njihova rast je nižja od rasti proračunskih prihodkov. Ob tem je Slovenija še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije.

Državni proračun je tako v 11 mesecih dosegel približno 2,54 milijarde evrov primanjkljaja.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih 11 mesecih letos zabeležila približno 19,29 milijarde evrov prihodkov in 21,49 milijarde evrov odhodkov.