Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin je na Kosovu obiskal pripadnike in pripadnice 44. kontingenta Slovenske vojske

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je včeraj in danes mudil na obisku na Kosovu, kjer je v bazi Villagio Italia blizu Peči obiskal pripadnike in pripadnice 44. kontingenta Slovenske vojske, ki deluje v okviru misije KFOR, se srečal s poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod polkovnikom Andreo Bertazzom in obrambnim ministrom Republike Kosovo Armendom Mehajem.

Na Kosovu trenutno deluje 44. kontingent Slovenske vojske s 193 pripadniki in pripadnicami. Slovenski vojaki so bili v okviru KFOR prvič napoteni na Kosovu leta 2000, do 2007 pa so delovali kot del kontingenta sil drugih držav. Minister Tonin se je s pripadnicami in pripadniki srečal v bazi Villagio Italia blizu Peči. Zahvalil se jim je za njihovo delo v službi domovine, orisal ukrepe za izboljšanje položaja vojakov in modernizacijo Slovenske vojske ter jim zaželel lepe prihajajoče praznike. Minister si je v bazi v Peči ogledal tudi enoto nacionalnega podpornega elementa, opremo in oborožitev kinetičnega bataljona, ki deluje v sklopu Regionalnega poveljstva Zahod. Pripadnice in pripadniki so ministru Toninu prikazali tudi postopke vzdrževanja vozil in tehnike, ogledal pa si je dinamično vajo v postopkih obvladovanja množic in vzdrževanja javnega reda in miru.

V nadaljevanju obiska je minister Matej Tonin obiskal Klino, kjer deluje skupina za povezavo in nadzor, ki zagotavlja sodelovanje z lokalnim prebivalstvom.

O delu in načrtih za naprej se je minister pogovarjal tudi s poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod polkovnikom Andreo Bertazzom, ki se je zahvalil za slovenski prispevek v KFOR in pohvalil delo slovenskih pripadnic in pripadnikov.
Ob robu obiska se je minister Matej Tonin danes v Prištini srečal še z obrambnim ministrom Republike Kosovo Armendom Mehajem. Beseda je tekla o sodelovanju Slovenske vojske v misiji KFOR, ki kljub načrtovani rekonfiguraciji v prihodnje ostaja slovenska prioriteta. Minister Tonin je izpostavil tudi slovensko predsedovanje, ki se zaključuje, in pomemben napredek, kot je oblikovan osnutek Strateškega kompasa. Le-ta naslavlja eno od ključnih prioritet slovenskega predsedovanja, Zahodni Balkan. O situaciji v regiji in širše sta se pogovarjala tudi ministra Tonin in Mehaj. Minister Tonin je izpostavil tudi možnost sodelovanja na področju zaščite in reševanja, med drugim tudi na področju gasilstva in njihove opreme.

Minister Mehaj je pohvalil tudi delo slovenskih civilnih funkcionalnih strokovnjakinj, ki delujejo v Natovi skupini za svetovanje in povezavo. Skupina s svojim delom zagotavlja podporo Kosovskim varnostnim silam in pristojnemu ministrstvu.