Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji potrjeni prvi primeri različice koronavirusa omikron

Na novinarski konferenci, namenjeni covidu-19, so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec.

Marta Grgič Vitek je predstavila posodobljena priporočila za cepljenje. Glede cepljenja otrok do 12. leta je dejala, da je cepljenje priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in takšne, ki živijo z ljudmi s temi boleznimi. Priporočila bodo spremenjena tudi glede poživitvenega odmerka. Ta se priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa mora biti tri mesece. Kot je še dejala Grgič vitek, se je posvetovalna skupina, ki se je sestala včeraj, strinjala tudi s predlogom Evropske komisije glede omejitve veljavnosti digitalnega covidnega potrdila. Tako bo veljavnost digitalnega covidnega potrdila za tiste, cepljene z osnovnim cepljenjem, omejena na 270 dni. Po tem času bo potrdilo nehalo veljati in bo za obnovitev potrdila potreben poživitveni odmerek.

Po besedah Miroslava Petrovca so v zadnjem presejalnem testiranju, ki ga izvajajo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, ugotovili štiri vzorce različice omikron. Okužene osebe prihajajo z območja Ljubljane in so bile testirane med 29. novembrom in 6. decembrom. Epidemiološki podatki so še v preiskavi. Eden od okuženih je že lani prebolel covid-19. Petrovec je zato vse pozval k cepljenju, prav tako tudi tiste, ki so bili pred najmanj šestimi meseci cepljeni z dvema odmerkoma, da se cepijo še s tretjim.

Minister Poklukar je v uvodu predstavil epidemiološke kazalnike obremenjenosti bolnišnic. Kot je poudaril, je od 235 bolnikov s covidom-19, ki so na intenzivni terapiji, necepljenih kar 83 odstotkov. Skupaj je v bolnišnici 817 bolnikov s koronavirusom, od teh pa je po navedbah ministra 71 odstotkov necepljenih.

Minister je prepričan, da odkritje omikrona lahko napoveduje nov val. Prav tako v zadnjih dneh izgublja sapo padanje dnevnega števila okužb, zato je minister ponovno pozval na cepljenje.

Poklukar je opozoril, da je na covid oddelkih sprejetih 90 odstotkov starejših od 45 let. Prav tako v covidnih enotah intenzivne terapije. Ob tem je poudaril, da približno 190.000 starejših od 50 let še ni cepljenih. V tej starostni skupini je stopnja hospitalizacij približno 10 odstotna in stopnja sprejemov v enote intenzivne terapije 3 odstotna. V luči hitre prenosljivosti različice omikron lahko tako v bolnišnicah pričakujemo med 15.000 in 20.000 hospitalizacij. Virus pa bo polnil bolnišnice do poletja, kar bomo v zdravstvu težko zdržali.

Minister je še povedal, da bo od 19. do 23. decembra 2021 po Sloveniji potekala cepilna akcija Dnevi cepljenja. Cepilni centri bodo na vseh zdajšnjih lokacijah delovali od 8. do 20. ure. V vsaki statistični regiji bo organiziran tudi cepilni center oz. cepljenje na eni lokaciji od 20. ure do 8. ure zjutraj. Vzpostavljene bodo tudi mobilne enote, in sicer v večjem številu, kot do sedaj, je še dodal minister Poklukar.