Skoči do osrednje vsebine

Nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov je manj

Na novinarski konferenci, namenjeni covidu-19, sta sodelovala v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Finančni upravi Republike Slovenije.

V soboto je bilo opravljenih 2.230 PCR-testov, potrjenih je bilo 783 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 35 % vseh rezultatov. Včeraj pa je bilo ob opravljenih 1.749 PCR-testih potrjenih 677 novih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 38,7 %. V bolnišnicah se danes na navadnih oddelkih zdravi 638 covidnih bolnikov, še 236 pa se jih zdravi na oddelkih intenzivne terapije. 16 oseb je boj z boleznijo izgubilo.

Marjan Maček: Boljše spoštovanje ukrepov daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje

Vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček je poudaril, da Finančna uprava (FURS) tudi v decembru nadaljuje poostrene nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije po Zakonu o nalezljivih boleznih.

Od 15. novembra 2021 do četrtka, 9. decembra 2021, so inšpektorji FURS na terenu opravili 3773 nadzorov, v katerih so preverili izpolnjevanje pogojev PCT za 18.345 oseb. V 530 nadzorih (14 %) so ugotovili 561 nepravilnosti. Največ nepravilnosti (471) je bilo ugotovljenih glede izpolnjevanja pogojev PCT, 73 glede nošenja mask, 12 glede pogojev opravljanja dejavnosti gostinstva in pet glede razkužil.

Za ugotovljene nepravilnosti glede izpolnjevanja pogojev PCT so inšpektorji izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, in sicer v primerih, ko je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. Od 550 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 392 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 56 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 44 pri zavezancih, ki opravljajo druge storitvene dejavnosti, 12 pri bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih in 50 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti.

V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah (samostojna premična stojnica, premične stojnice v nizu ali skupini).

Na letni ravni je FURS opravil več kot 7700 tovrstnih nadzorov in izrekel kazni v skupni višini 132.600 evrov.

Maček pojasnjuje, da FURS ugotavlja pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V zadnjem tednu, tj. od 6. do 9. decembra 2021, je delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 %, med tem ko ta odstotek povprečno od začetka leta do 9. decembra 2021 znaša 20,5 %. Maček je ob tem prepričan, da poostren nadzor, ki je pripomogel k boljšemu spoštovanju predpisanih ukrepov, daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje. Finančna uprava bo nadzor izvajala tudi med vikendi in prazničnimi dnevi.

Inšpektorica Gašperlin: Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT

Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice, je dejala, da je bilo od 6. do 12. decembra 2021 opravljenih pribl. 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu sta bili izdani dve ustni odločbi,  s katerima se je prepovedalo opravljanje gostinske dejavnosti. Obenem je bila izrečena ena začasna prepoved tudi pri opravljanju trgovinske dejavnosti, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev. V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, sta bila izdana dva plačilna naloga, ker se ni preverjal pogoj PCT pri strankah.

Gašperlinova zagotavlja, da je cilj nadzorov tržnega inšpektorata zagotoviti spoštovanje pogoja PCT tako pri uporabnikih storitev kot tudi ponudnikih blaga in storitev. Zadovoljna je, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi preverjanje z osebnim dokumentom. Zaradi praznikov in časa obdarovanja pričakuje povečanje obiskovalcev v trgovinah, zato bodo inšpektorji izvajali nadzor na terenu, da vsem zagotovijo varno okolje in s tem tudi bolj mirne, zdrave in prijete praznike, je povedala Gašperlinova.

Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice

Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice | Avtor Urad vlade za komuniciranje

1 / 2