Skoči do osrednje vsebine

Logar: Bodimo odgovorni do sebe in drugih

Na novinarski konferenci posvečeni COVID-19 je sodelovala vodja svetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje (MZ) Mateja Logar.
Vodja svetovane skupine pri MZ Mateja Logar za govorniškim pultom

Vodja svetovane skupine pri MZ Mateja Logar | Avtor: Ukom

Trenutne epidemiološke razmere in razmere v naših bolnišnicah

Ob 1857 PCR testih je bilo včeraj potrjenih 775 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 41 %. V soboto pa je bilo ob opravljenih 2986 testih potrjenih 1116 novih okužb. Delež pozitivnih testov je v soboto znašal 37,4 %. V bolnicah se zdravi 1050 COVID pacientov, od tega 268 na oddelkih intenzivne terapije. Skupaj je bilo iz bolnišnic čez vikend odpuščenih 71 COVID pacientov, 29 ljudi pa je če vikend boj z boleznijo izgubilo – od tega 16 včeraj in 13 v soboto.

Logar: Spoštujmo ukrepe, pritisk na intenzivno terapijo je še naprej precejšen

Trend zmanjševanja okužb v populaciji je ugoden, a v intenzivnih enotah se razmere še ne umirjajo, je poudarila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Na intenzivni terapiji so bolniki, ki potrebujejo 24-dnevno oskrbo in ki bi brez sprejema v intenzivno nego v nekaj dneh umrli, je nadaljevala in dodala, da se lahko že jutri v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivna nega povsem zapolni, zato si ne moremo privoščiti novega poslabšanja epidemije.

"Želimo si, da bi se trend upadanja nadaljeval. Sprejete ukrepe je treba spoštovati, so dobronamerni, saj z njimi omogočamo dokaj normalno življenje v Sloveniji in dostopnost zdravstvenih storitev, je dejala Logar, povedala pa je tudi, da se že sedaj zdravljenje v slovenskih bolnišnicah zagotavlja le osebam z napotnico stopnje nujno. Zato je opozorila na posredne žrtve, necovidne bolnike, ki morda ne bodo dobili dovolj zgodnje oskrbe.

Pozvala je k upoštevanju PCT (preboleli, cepljeni, testirani), nošenju mask – v notranjih prostorih in zunaj, kadar ne moremo vzdrževati razdalje 1,5 m, odgovornemu vedenju in doslednemu upoštevanju vseh ostalih ukrepov. "Epidemiološka situacija v Sloveniji je še vedno ena najslabših v Evropi, zato pazite nase in na druge", je dejala. Pred prazničnimi druženji je pozvala k odgovornemu druženju: "Preden se srečamo z družino, se testirajmo, ves čas skrbimo za zračenje prostorov in si razkužujmo roke. Predvsem pa je najboljša preventiva še vedno cepljenje". Ob tem je povedala, da da naj bi bila priporočila za cepljenje otrok, mlajših od 12 let, znana po 13. decembru, ko naj bi imela sestanek na to temo svetovalna skupina za cepljenje. Poudarila je, da slovenski pediatri celjenje priporočajo.

Posnetek novinarske konference