Skoči do osrednje vsebine

Strokovna komisija potrdila povezavo med cepljenjem s cepivom Janssen in smrtjo 20-letnega dekleta

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor Zoran Simonovič in profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Maja Bratuša.

Maja Bratuša je uvodoma predstavila zadnje podatke, ki nakazujejo na postopno umirjanje epidemioloških razmer v državi. Včeraj je bilo ob opravljenih 6287 PCR testih potrjenih 2482 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 39,5 %. Včeraj je bilo opravljenih tudi izjemno veliko hitrih antigenskih testov in sicer skupaj kar 92.718. Po zadnjih podatkih je trenutno aktivno okuženih nekaj več kot 37.000 oseb.

Proti okužbi s covidom-19 je polno cepljenih že 75 % starejših oseb od 50 let in skoraj 65 % starejših oseb od 18 let. Z dodatnim odmerkom je bilo doslej cepljenih že 290.137 oseb, od tega včeraj 4731.

V slovenskih bolnišnicah je danes zasedenih 848 navadnih in 280 intenzivnih postelj. Skupaj se torej zaradi okužbe s covidom-19 zdravi 1128 oseb. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 115 oseb, medtem ko je 16 oseb žal izgubilo boj z boleznijo.

Predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor Zoran Simonovič in koordinator komisije, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivom Janssen, je v nadaljevanju predstavil izsledke obravnave primera smrti s cepivom Janssen.

Simonovič je uvodoma predstavil sestavo komisije, ki je štela pet članov, med katerimi so bili trije zdravniki (nevrolog, infektolog in internist specialist za žilne bolezni), zdravnica farmakologinja in sam Zoran Simonovič kot predstavnik epidemiološke stroke. Komisija je pregledala zdravstveno dokumentacijo 20-letne pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Dokumentacija je obsegala obravnavo od sprejetja na nevrološki kliniki v Ljubljani in karton, ki ga je komisija pridobila od osebne zdravnice pacientke.

Komisija je potrdila, da je v tem primeru prišlo do razvoja tromboze s trombocitopenijo, oziroma do s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije. Za izpolnitev te diagnoze so bili izpolnjeni vsi kriteriji. Komisija je ob preučitvi zdravstvene dokumentacije, ki izhaja iz časa pred cepljenjem, ugotovila, da pri pacientki ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. »Komisija je soglasno ocenila, da je bila v tem primeru med cepljenjem s cepivom Janssen Johnson&Johnson in tragičnim zapletom, torej pojavom tega sindroma, zagotova povezava,« je dejal Simonovič.

Dodal je, da je kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki prišlo do smrtnega izida ob zapletu, pri čemer je v imenu vseh članov komisije izrazil sožalje svojcem in prijateljem preminulega dekleta in obžaloval dogodek.

Besedo je prevzel Borut Štrukelj, ki je uvodoma izrazil iskreno sožalje staršem, svojcem in prijateljem zaradi smrti mlade Katje, ki je bila cepljena 16. septembra 2021 z enim odmerkom cepiva Janssen proizvajalca Johnson&Johnson, serijske številke XE393. Gre za enoodmerno cepivo, ki se uporablja v večni držav v Evropi, Kanadi in v ZDA. V kliničnih študijah je pri razvoju cepiva Janssen sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri cepivih doslej. Poleg cepiva Janssen je vektorsko DNA cepivo tudi cepivo AstraZeneca in kot je bilo že večkrat povedano, je cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu-19 lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo. Gre za stanje, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov. V povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen je pogostost ocenjena na manj kot 1 na 10.000, a se v različnih državah pojavnost tega redkega neželenega učinka nekoliko razlikuje.

V ZDA, kjer ne uporabljajo drugih vektorskih cepiv kot cepivo Janssen, saj AstraZeneca v ZDA ni dobila dovoljenja za registracijo, so doslej zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva, kar znaša približno 1 na 300.000. Največ primerov je bilo v skupini žensk med 30 in 37 letom. Če še dodatno zožimo to skupino, dobimo pogostost pojava neželenega učinka 1,2 na 100.000 v tej starostni skupini. V EU je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijonov cepiva Janssen. Šest primerov smrti je nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v nadaljevanju novinarske konference povedal, da se je ministrstvo za zdravje seznanilo s poročilom komisije, in bo z zaključnimi ugotovitvami seznanilo tudi posvetovalno skupino za cepljenje.

Minister za zdravje Poklukar je povedal, da bo posvetovalni skupini za cepljenje predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen, oziroma, da se v Sloveniji cepljenje s cepivom Janssen omogoči samo na izrecno zahtevo posameznika, ki jo mora potrditi s svojim lastnoročnim podpisom. »To pomeni, da trenutno veljaven začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen postane trajen,« je dejal minister Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da obžaluje smrt mlade Katje ter njeni družini in prijateljem izrekel iskreno sožalje.