Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Vindišar: Odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice.

Mag. Franc Vindišar, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje je uvodoma povedal, da je bilo včeraj 3144 novo okuženih, oziroma 1132 manj kot prejšnji torek, še vedno pa imamo v državi 43.457 aktivno okuženih oseb. V zadnjih sedmih dneh smo v povprečju vsak dan potrdili skoraj 3000 primerov. Bolnišnično oskrbo potrebuje 1168 ljudi, od tega se na intenzivnih enotah zdravi 283 bolnikov. Intubiranih je kar 206 pacientov, povprečna starost na oddelkih intenzivne terapije je 64,7 leta. 15 covid bolnišnic deluje kot enotna covid bolnišnica na državnem nivoju, po principu kriznega upravljanja.

Po njegovih besedah bolnišnice aktivno sklepajo dogovore z drugimi zavodi glede premeščanja kadrov. Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na primer poroča, da ima sklenjen dogovor s 27 zavodi, s čimer so lahko na COVID oddelke razporedili dodatnih 54 diplomiranih medicinskih sester in 22 srednjih medicinskih sester. Covid-19 bolnišnice so se tudi notranje reorganizirale. Tako poročajo, da so na COVID oddelke, tako navadne kot intenzivne, premestile 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester ter 645 srednjih medicinskih sester.

»Izpostaviti je potrebno, da so se za pomoč na COVID oddelkih javili tudi zaposleni pri koncesionarjih in zasebnikih, študentje medicine in zdravstvene nege ter dijaki. Vseh prijavljenih, ki so pripravljeni nuditi pomoč na covid-19 oddelkih, je trenutno 249.  Prevladujejo zobozdravniki 72, zdravniki 44, študentje medicine 33 in zdravstvene nege 30,« je tudi pojasnil državni sekretar.

V nadaljevanju je razložil, kaj pomeni, ko iz dneva v dan povečujemo število intenzivnih postelj.

»Dovolite mi, da vas v zaključku nagovorim, kot nekdo, ki vsak dan skupaj z dr. Carotto prerazporeja bolniške postelje. Pri vsakem novem hospitaliziranem mi je težko, še posebej, ko pacient zamenja oddelek in ga prestavimo v intenzivno enoto. To so moji sodržavljani, naši znanci, naši sosedje. Še težje mi je, ko spremljam dnevno število umrlih. Vsi ti ljudje imajo družine, tukaj so solze in  ena sama velika žalost.  Prosim vas, odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino, lahko da boste ravno vi tisti, ki boste potrebovali zdravniško pomoč. Solidarnost in zaupanje znanosti sta med nami, le najti ju moramo. Še vedno verjamem, da nam bo uspelo, samo stopiti moramo skupaj združeni proti virusu. Prosim, cepite se,« je zaključil mag. Vindišar.

Kot je povedala v.d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin, je Tržni inšpektorat (TIRS) v preteklih dveh tednih nadaljeval s poostrenim nadzorom, s poudarkom na preverjanju PCT zahtev. Pri tem so inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli 9 prodajaln in eno soboto prej, ko smo začeli z nadzorom zaprtja nočnih klubov 1 gostinski lokal v Ljubljani. 

Tako je TIRS opravil nadzore pri približno 1200 subjektih, manjše nepravilnosti so bile ugotovljene pri 265 subjektih. Od tega je bilo samo med obema vikendoma s strani tržnih inšpektorjev opravljenih 263 nadzorov. Večina nadzorov, je bilo opravljenih na področju trgovinske dejavnosti, kar pomeni v številkah 44 trgovskih centrov, 171 bencinskih servisov, 326 prodajaln z oblačili in obutvijo in 192 tehničnih trgovin in tako dalje. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, je bilo pri opravljanju trgovinske dejavnosti izrečenih 183 upravnih opozoril, s katerimi je bila naložena odprava le-teh. Samo v 8 primerih je bilo ugotovljeno ne nošenje maske in v 11, da zaposleni niso izpolnjevali pogoja PCT.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, za katere je bilo s strani tržnega inšpektorja ocenjeno, da predstavljajo nevarnost za zdravje in življenje ljudi (se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah), je bilo v času  inšpekcijskega nadzora izrečenih 9 ustnih odločb, s katerimi se je takoj, začasno, do odprave ugotovljenih nepravilnosti  prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti v trgovinah ali na  bencinskih servisih. Skupno je bilo v času poostrenih nadzorov izdanih 15 ustnih odločb, s katerimi se je prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti.

V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, je bilo izdanih 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 EUR  in sicer, ker zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah (od tega 12 na bencinskih servisih, 3 v  trgovini z oblačili  in 5 ostalim vrstam trgovin). 

»Na zadnji koordinaciji smo skupaj z vodji območnih enot ugotovili, da smo v zadnjih tednih vsi skupaj uspeli narediti en velik korak naprej pri upoštevanju pogoja PCT, tudi s pomočjo 15 ustnih odločb, s katerimi je bila izrečena prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti;  priznam, da me je skrbelo, kako se bo prijelo oz. izvajalo preverjanje PCT dokazila skupaj z osebnim dokumentom in moram izpostaviti, da nam je uspelo zelo hitro sprejeti ta ukrep kot del našega začasnega spremenjenega življenja,« je povedala v.d. glavne tržne inšpektorice.

»Zato bi se rada na tem mestu zahvalila vsem podjetjem, ki striktno izvajate preverjanje PCT pogoja z osebnim dokumentom. Zahvala gre tudi strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažete dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja skupaj z osebnim dokumentom. In ne nazadnje gre zahvala vsem tistim zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje pogojev PCT. Hvala tudi vsem vam, ki vestno nosite zaščitno kirurško masko in s tem ščitite sebe in druge okoli sebe. Hvala vsem za potrpežljivost. Zares verjamem, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in tudi nepotrebne smrti,« je še dejala.

Franc Vindišar

Franc Vindišar | Avtor: UKOM

1 / 2