Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Vindišar: Treba je spremeniti dosedanji pristop do covida

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar, ki je predstavil stanje v slovenskih bolnišnicah. Kot je opozoril, se naš zdravstveni sistem v tem trenutku srečuje s številnimi izzivi.

15 bolnišnic je imelo pred epidemijo 6079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. V času epidemije pa je za covid bolnike namenjenih 1198 standardnih postelj in 233 intenzivnih postelj (v tednu, ko je bil pritisk na bolnišnice največji). 

5. januarja 2021 je bilo dnevno potrjenih 3428 primerov, pred letom dni 2164, v tem tednu smo zabeležili nov rekord v tem valu 3177.

Dnevno potrjenim primerom sledijo dnevni sprejemi bolnikov v bolnišnice. Število sprejetih v bolnišnice se povečuje, temu pa sledijo tudi sprejemi na oddelke intenzivne nege. 

V predzadnjem tednu je bilo v bolnišnice sprejetih 288 bolnikov, v zadnjem tednu pa 474. Število se je povišalo za 64 odstotkov. V zadnjem tednu je bilo 80 sprejemov na intenzivno nego, kar je za 51 odstotkov več kot v tednu pred tem.

V državi imamo za covid bolnike zagotovljenih 479 postelj na navadnih oddelkih in 150 intenzivnih postelj. Bolnišnica Topolšica bo aktivirana prihodnji teden. S 3. novembrom povečujemo število postelj, in sicer na 590 standardnih postelj in 159 intenzivnih postelj.

Državni sekretar je poudaril, da trenutno potrebujemo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo pacientov obolelih za covidom na intenzivni negi.

Kot je zagotovil, bo danes sprejeta novelirana odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Izvajalci na vseh nivojih bodo zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev po tem, ko bodo zagotovljene dogovorjene kapacitete za covid bolnike. Zagotovljene bodo vse zdravstvene storitve pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkološke storitve, zdravstvene storitve pri nosečnicah, porodnicah in novorojencih ter otrocih.

Kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, opozarja Vindišar. Kapacitete intenzivnih postelj so pri 160 do 180 na meji, ko bo potrebno sprejeti najbolj rigorozne ukrepe.

Upa, da bomo Slovenci spoznali, da gorijo zadnje rdeče luči, da je treba spremeniti dosedanji način pristopa do covida, pristopiti k cepljenju in uporabljati vse ostale ukrepe, da bo zdravstveni sistem zdržal.

Ponovil je, da glede zaprtja države nobena odločitev še ni bila sprejeta. Tudi o podaljšanju šolskih počitnic ni bilo govora, predvideno je izobraževanje po modelu B.

Samotestiranje pri cepljenih ni predvideno, predvidena je povečana frekvenca testiranja vseh zaposlenih, ki ne izpolnjujejo pogoja PC (preboleli, cepljeni) in pri učencih, dijakih in študentih.

Ker je pred nami praznični vikend, je državni sekretar pozval, da se izogibamo množičnih druženj, zadržujmo se zunaj, v notranjih prostorih pa nosimo masko. Ostanimo doma, v kolikor je to možno. Ob prvih znakih bolezni, pa naj bo to le izcedek iz nosu, glavobol ali slabo počutje, se izolirajmo in čim prej testirajmo. Le tako bomo zaščitili sebe in svoje bližnje. Vsak izmed nas lahko s temi majhnimi dejanji pomembno prispeva k obvladovanju širjenja bolezni covid, je še dejal.

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar | Avtor: Urad vlade za komuniciranje