Skoči do osrednje vsebine

Na Počku izvedli mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21

Danes, v četrtek, 28. oktobra so na Počku izvedli osrednjo vajo sil Slovenske vojske v letu 2021. Scenarij je predvideval močnejši potres, aktiviranje državnega načrta civilne zaščite ter pomoč vojske pri zaščiti in reševanju civilistov. Ob tem so neidentificirane oborožene frakcije napadale kritično infrastrukturo in skušale onemogočiti okrevanje po naravni nesreči.

Vaja DRM2 EX21 je bila namenjena krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji ter povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike. Vajo sta si ogledala minister za obrambo Matej Tonin, načelnik GŠSV generalmajor Robert Glavaš in drugi visoki gostje. Vaja, ki poteka od 18. oktobra in se bo končala jutri sovpada s predsedovanjem Republike Slovenije Svetu EU.

Poveljnik Sil Slovenske vojske generalmajor Miha Škerbinc je povedal, da se je ideja o organizaciji mednarodne vojaške vaje v podporo predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU pokazala kot dobra in dodal: »Devetnajst držav je odgovorilo klicu Slovenske vojske in se nam pridružilo na vaji. Vaja je bila uspešna in brez incidentov.« Uspešnosti vaje sta pritrdila tudi francoski general Laurent Marboeuf, zadolžen za mednarodne vojaške odnose, in predstavnik Vojaškega štaba Evropske unije Andre Denk.

Ko se zgodi naravna nesreča je pomoč vedno dobrodošla. Tovrstne vaje pomembno prispevajo k temu, da so domače ekipe zaščite in reševanja medsebojno usklajene. V primeru naravnih nesreč večjih razsežnosti pa je pomembno, da so domače ekipe usklajene tudi z ekipami iz naše bližnje in širše okolice. Tako se lahko lažje in hitreje soočamo z vsemi težavami.

»Naravnih nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo. Današnja vaja je namenjena prav temu, da okrepimo našo pripravljenost na vse morebitne naravne nesreče, ki nam grozijo. Danes ste lahko opazili tudi dvonamenskost Slovenske vojske. Eno je njeno bojno delovanje, drugo pa je njen številčni prispevek pri različnih humanitarnih nalogah zaščite in reševanja,« je povedal minister za obrambo Matej Tonin in dodal, da je Slovenska vojska zelo vpeta v sistem zaščite in reševanja v Sloveniji, za kar se ji je tudi iskreno zahvalil.

Na vaji sodeluje več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric. V prvem delu prikazne vaje na Počku so prikazali gašenje požara, reševanje iz ruševin po potresu, reševanje iz visoke stavbe s helikopterjem in medicinsko evakuacijo. Sledil je prikaz boja v urbanem okolju, ki se je zaključil z helikoptersko medicinsko evakuacijo.

Na statičnem delu so predstavili prečiščevanje vode, postopke dekontaminacije, inženirce, taktični lansirni most Eurobridge ter različne enote, ki delujejo v Sistemu zaščite in reševanja.

Minister Matej Tonin se skupaj z generalmajorjem Mihom Škerbincem pogovarja z vojaki po uspešno opravljeni vaji.

Minister za obrambo Matej Tonin v pogovoru z vojaki po vaji. | Avtor: Bruno Toič

1 / 3