Skoči do osrednje vsebine

Slovenska Enota za prečrpavanje večjih količin vode na mednarodni praktični vaji v Romuniji

Slovenska Enota za prečrpavanje večjih količin vode (High Capacity Pumping – SI HCP) med 19. in 24. oktobrom sodeluje na mednarodni praktični vaji na temo poplav. Namen vaje, ki jo s podporo mehanizma Unije na področju civilne zaščite organizira romunski Nacionalni center za upravljanje nesreč Apell, je preveriti usklajenost skupnega odzivanja, delovanja in sodelovanja različnih mednarodnih reševalnih enot ter služb v primeru poplav.

Večdnevna zaščitno-reševalna praktična vaja vključuje različne postopke in aktivnosti, ki bi jih izvajale mednarodne reševalne enote in evropska enota za oceno situacije ter koordinacijo v primeru poplav, ki prizadenejo namišljeno državo Modulistan. Po scenariju so namišljeno državo z 10. oktobrom prizadela številna neurja z obilnim deževjem, ki so v več regijah povzročila poplavljanje večjih rek. Prizadetih je bilo 360.000 ljudi, umrlo je 18 oseb, 350 je poškodovanih, 15.500 brez strehe nad glavo, veliko ljudi je pogrešanih. Zaradi razsežnosti nesreče Modulistan 17. oktobra zaprosi za pomoč bilateralno in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

Pomoč bi po scenariju zagotovile enote, udeležene na vaji, in sicer za prečrpavanje vode iz Slovenije, Romunije in združena enota iz baltskih držav oziroma Litve, Latvije in Estonije, enota za prečiščevanje vode iz Belgije, za zagotavljanje množične namestitve iz Slovaške, za reševanje na vodi s čolni iz Hrvaške in Španije ter enota EU za oceno stanja in koordinacijo. 

Slovenija na vaji sodeluje z enoto za hitre intervencije v sestavi Enote za prečrpavanje večjih količin vode (SI HCP), ki jo sestavljajo vodstvena, operativna (Enota za prečrpavanje vode Celje in Enota za prečrpavanje vode Murska Sobota), informacijsko-komunikacijska, logistična in zdravstvena komponenta ter je popolnoma samozadostna. V enoto je vključenih 38 pripadnikov s 16 vozili. Enota SI HCP lahko neprekinjeno deluje sedem dni, ob rotacijah enote pa je mogoča njena napotitev za tri tedne. Na vaji enota izvaja oceno situacije in prečrpava vodo, s svojo zdravstveno komponento je bila vključena tudi v reševanje in oživljanje utopljenca. Pri izvajanju vseh aktivnosti tesno sodeluje z enoto iz baltskih držav in drugimi tujimi enotami. Povezano delovanje mednarodnih enot se kaže tudi pri vzpostavitvi skupnih varnostnih protokolov in medsebojni pomoči pri zagotavljanju operativnega delovanja ter namestitve enot znotraj baze operacij.

Ob vaji se v romunskem Temišvarju in okolici izvaja proces certificiranja enote SI HCP za vključitev v evropski nabor za nujni odziv, ki je oblikovan v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Uspešna predstavitev in udeležba slovenske enote na vaji tako predstavlja priložnost za nadaljnje mednarodno sodelovanje pri zagotavljanju pomoči drugim državam ob dejanskih poplavah. Pri izvajanju nalog pripadnike SI HCP odlikujeta visoka motiviranost in odlična pripravljenost.

Gasilska enota med nočno vajo s pomočjo dvigala postavlja cevovod

Slovenija na vaji sodeluje z enoto za hitre intervencije v sestavi Enote za prečrpavanje večjih količin vode (SI HCP) | Avtor: URSZR

1 / 2