Skoči do osrednje vsebine

Oktober - mesec kibernetske varnosti

Oktober je v mnogih državah, vključujoč članice EU in ZDA, mesec ozaveščanja o kibernetski varnosti (ECSM). Agencija EU za kibernetsko varnost, ENISA, je v ta namen tudi letos oblikovala številne aktivnosti in objave, s katerimi želi spodbuditi družbo k aktivnejšemu ukrepanju za zaščito pred kibernetskimi napadi.

Na spletni strani ECSM so tako državljanom in podjetjem predstavljene glavne grožnje kibernetskega prostora in najnovejša priporočila za zagotavljanje informacijske/kibernetske varnosti doma in na spletu.

Med odmevnejšimi dogodki meseca velja izpostaviti pan-evropsko tekmovanje študentov in mladih strokovnjakov s področja kibernetske varnosti. Evropskega izziva kibernetske varnosti (European Cybersecurity challenge), ki je pretekli teden potekal na Češkem, se je udeležilo 19 nacionalnih ekip, med njimi tudi ekipa iz Slovenije. Največ točk so letos osvojili predstavniki Nemčije.

Na spletni strani ECSM so objavljene vse aktivnosti in dogodki meseca, kot so konference, seminarji, tečaji, kvizi, k oblikovanju teh pa lahko prispevamo tudi državljani sami, in sicer s podajo predloga. Vsebine aktivnosti so letos usmerjene v dva tematska sklopa: Varni na spletu doma in Prva pomoč v primeru kibernetskega napada.