Skoči do osrednje vsebine

15. srečanje inovacijske skupnosti: Design Sprint - kombinacija "najboljših hitov" metod Design Thinking, agilnosti, inovativnosti in vedenjskih znanosti

S ponosom sporočamo, da smo 23. septembra 2021 uspešno organizirali že 15. srečanje inovacijske skupnosti. Pridružilo se nam je več kot 60 udeležencev, ki so na koncu z nami delili pozitivne vtise in pohvale - teh se je nabralo res veliko. Tokrat smo predstavili izziv, ki smo ga spomladi 2021 reševali na pobudo Zavoda RS za zaposlovanje.
Na sliki je prikazanih pet faz metode Design Sprint.

Faze metode "Design Sprint" | Avtor: MJU

Kakšen izziv smo reševali?

Na Zavodu RS za zaposlovanje so zaznali potrebo po mobilni aplikaciji, ki bi svetovalcem na terenu olajšala dostop do ključnih informacij, ki jih potrebujejo pri obiskih delodajalcev.

Tako je bil cilj priprava prototipa aplikacije, kjer lahko uporabnik z nekaj kliki pride do vseh pomembnih informacij o delodajalcu, ki jih v tistem trenutku potrebuje, z namenom nudenja najboljše storitve delodajalcu in ohranjanja odnosa vnaprej. Na ta način bi lahko optimizirali delo, rešitev pa bi bila bolj trajnostna, saj tiskanje dokumentov več ne bi bilo potrebno.

Pogoj je bil, da je aplikacija intuitivna in enostavna za uporabo ter upošteva vse vidike dobre uporabniške izkušnje.

Kako smo se lotili izziva?

Prvič smo se v okviru projekta Inovativen.si lotili reševanja izziva s pomočjo metode Design Sprint, ki se je v preteklosti že izkazala za zelo učinkovito pri reševanju kompleksnih izzivov.

Design sprint je strukturiran “step-by-step” sistem delavnic, namenjen reševanju velikih izzivov, ki potencialno mesece dela skrči na le nekaj dni.

Je kombinacija “najboljših hitov” strategije, inovativnosti, vedenjskih znanosti, agilnosti in design thinking-a.

Glavna prednost metode je, kot pove že samo ime, hitra pot do rešitve.

Svoje izkušnje z reševanjem izziva in z metodo design Sprint sta z nami delila gosta srečanja Nina Pozderec (ZRSZ) in Matic Batagelj, facilitator ter strokovnjak za metodo Design Sprint.

Ključni napotki, ki sta jih poudarila Nina in Matic so bili:

  • ekipa naj bo "cross-funkcionalna";
  • zaupaj v projekt in izberi izkušenega facilitatorja;
  • za prvi vtis, kako poteka Design Sprint, si izberite krajšo delavnico, s katero nadomestite sestanek.

Predstavitev je udeležence srečanja tako motivirala, da so takoj po dogodku izkazali interes za prijavo izzivov, s katerimi se soočajo v svojih delovnih okoljih. V tem tednu smo tudi že prejeli nekaj prijav konkretnih izzivov.

Imate tudi v izziv, pa ne veste kako bi ga rešili?

Predlagajte nam svoj izziv, tako da izpolnite obrazec in nam ga posredujete na inovativen@gov.si.