Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Cepljenje z Janssenom bo začasno zaustavljeno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da je včeraj v UKC Ljubljana prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 pri mlajši ženski. Zaplet se je končal tragično, minister pa je ob tem izrekel sožalje svojcem, celotno javnost pa prosil za sočutnost in spoštovanje.

Kot je pojasnil, podrobnosti primera ne pozna, zato ga tudi ne more komentirati. Zagotovil je, da so se začeli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo okoliščine zapleta. UKC Ljubljana je obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje o tem dogodku, prav tako pa je ministrstvo za zdravje prejelo sklep posebne posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki se glasi: "Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen člani posvetovalne skupine predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi."

Ministrstvo za zdravje je skladno s predlogom posvetovalne skupine pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, naj začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem obvesti tudi cepilna središča ter druge izvajalce cepljenja.

Minister je poudaril, da zaupa stroki in upošteva njena priporočila, zato podpira odločitev strokovne skupine, ki je presodila, da to cepivo začasno umaknemo iz uporabe.

Do danes smo v Sloveniji zabeležili le en primer, kjer je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo, je dejal minister Poklukar. Uporabili smo že 2,1 milijona odmerkov oziroma je z obema odmerkoma cepljenih skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred boleznijo, ki je vzela življenje 4861 prebivalcem in prebivalkam Slovenije, samo v septembru več kot 100, je poudaril. Kot je še dodal, smo v Sloveniji do zdaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi, po njegovem prepričanju pa prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja.

Tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je izrazila sožalje družini in svojcem dekleta. Potrdila je, da so na posvetovalni skupini takoj, ko so izvedeli, da je možen neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, odločili, da cepljenje s cepivom Janssen začasno zaustavijo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera, potem pa se bodo odločili, kako cepivo uporabljati naprej.

Beovič je pojasnila, da je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine, obstaja pa nekaj redkih kontraindikacij. Države po svetu v določenih starostnih skupinah cepljenje odsvetujejo, ni pa to enotna praksa. Prav tako je ponekod cepljenje še vedno možno, vendar mora biti cepljena oseba seznanjena z možnimi neželenimi učinki. Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni, naveden je tudi nasvet, da se je treba obrniti na zdravnika, če se ti učinki pojavijo, je dejala Beović.

Zdravniška zbornica Slovenije je spomladi vsem zdravnikom poslala okrožnico, v kateri je navedeno, kako morajo ravnati ob takšnih zapletih. Beović je poudarila, da gre za izjemno redek dogodek in posebno smolo, da se je to zgodilo v Sloveniji. Po ameriški statistiki, kjer od vektorskih cepiv uporabljajo le cepivo podjetja Janssen, je do takih zapletov prišlo v 28 primerih pri dobrih osmih milijonih cepljenih s tem cepivom. Vendar ko se zgodi takšen primer pri posamezni osebi, je taka statistika nepomembna, meni Beović, zato se zaveda, da se je treba odzvati na posamezen primer in se nato odločiti glede na okoliščine.