Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Čas je za razum. Cepimo se.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada sprejela na današnji dopisni seji, je na dopoldanski novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Posnetek novinarske konference

Na začetku je predstavil nekaj projekcij širjenja virusa, ki so bile pripravljene ob upoštevanju različnih reprodukcijskih števil za različno stopnjo precepljenosti. Reprodukcijo število se trenutno giblje med 1.2 in 1.5.

»Skrbi pa nas, ker prihaja jesensko obdobje, ko so pogoji za širjenje virusa ugodnejši. Predstavil je scenarije ob različni stopnji precepljenosti v slovenskih bolnišnicah na vrhu 4. vala, za katerega kaže, da se bo zgodil v oktobru. »Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je namreč ravno zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah«, je dejal minister.

Poklukar: ob 51-odstotni precepljenosti sredi oktobra približno 2900 oseb v bolnišnicah

V bolnišnicah bi imeli ob 70 % precepljenosti na vrhu 4. vala 1600 hospitaliziranih oseb. Ob verjetni 51 % precepljenosti sredi oktobra, ki je za štiri odstotke višja, kot je trenutno precepljenih s prvim odmerkom, bi imeli hospitaliziranih okrog 2900 oseb. To je dvakratnik lanskoletnega maksimuma v bolnišnicah v drugem valu.

Na enotah intenzivne terapije bi imeli ob reprodukcijskem številu 2 in 70 % precepljenosti 320 hospitaliziranih oseb, ob 51 % precepljenosti pa okrog 560. V drugem valu smo imeli hospitaliziranih največ 219 covid bolnikov, je poudaril minister Poklukar. Napovedi tudi kažejo, da bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti približno 1000 umrlih, ob 70 % precepljenosti pa bi se ta številka pomembno znižala oziroma celo prepolovila.

Kapacitete zdravstva bi ob teh scenarijih potisnili na maksimalni rob zmogljivosti, izvajanje ostalih zdravstvenih posegov pa bi morali ustaviti, je dejal minister in dodal, da lahko imamo epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in reprodukcijsko število ohranjamo pod 1.4 oziroma čim nižje.

"Vse povedano jasno kaže, kako pomembno je, da dosežemo precepljenost in da z vsemi ukrepi preprečimo širjenje virusa", je dejal minister. 

Poklukar: Z odlokom določamo izvajanje pogoja PCT ter uporabo zaščitnih mask in razkužil

PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje, je uvodoma ob predstavitvi vsebine odloka dejal minister Poklukar.  Povedal je, da začne veljati 6. septembra, a je predvideno sedemdnevno prehodno obdobje.  

Zaposlenim teste za samotestiranje plača delodajalec, uporabniki storitev oz. dejavnosti jih plačajo sami

Za opravljanje dela kot PCT pogoj testiranja se šteje tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje. Samotestiranje se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je lahko izvedeno v domačem okolju ali na delovnem mestu. Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

PCT pogoj dokazujejo tudi osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti v Republiki Sloveniji. Uporabniki teh storitev stroške testiranja, krijejo sami.

Komu PCT pogoja ni treba izpolnjevati in kdo izpolnjevanje pogoja PCT preverja?

Omejitve PCT ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Preverjanje izpolnjevanja PCT pogoja organizirajo in nadzirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Odgovorne osebe so dolžne na vidnem mestu pisno opozoriti osebe, ki opravljajo delo in uporabnike storitev na dolžnost izpolnjevanja PCT pogoja, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Za osebe, ki opravljajo delo oziroma so udeležene v naštetih dejavnostih, in ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom oziroma področno zakonodajo.

Osebam, ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, uporaba storitve ali udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti ni dovoljena.

Samotestiranje dijakov in učencev v zadnji triadi OŠ

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki prostovoljno izvajajo testiranje s HAG testi za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju. Minister je ob tem poudaril, da se rezultatov testiranja s HAG testi za samotestiranje ne vnašajo v Centralni register podatkov o pacientih in niso podlaga za pridobitev QR kode oz. digitalnega covid potrdila, ampak s samotestiranjem pridobimo možnost opravljanja dela in uporabe storitve, ni pa to podlaga za pridobitev v QR kode.

Sredstva za testiranje s HAG testi in PCR testi za osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika, zagotavlja proračun Republike Slovenije.

Zaščitne maske obvezne v zaprtih prostorih in pod določenimi pogoji tudi na zunanjih javnih površinah

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, je poudaril minister Poklukar. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Vendar pa maska ni obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT. Nošenje zaščitne maske ni potrebno pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Nošenje mask ni potrebno v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Ob koncu je minister ponovno poudaril, da so cepiva varna in učinkovita, ter pozval javnost, da pristopi k cepljenju. »Imamo cepivo in izkušnje. O virusu smo se že marsikaj naučili. Vemo kaj lahko pričakujemo - na nas vseh je, da storimo kar moramo. Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum«, je zaključil minister.