Skoči do osrednje vsebine

Vlada v Nacionalno strategijo cepljenja uvaja tretji odmerek cepiva

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in Maja Bratuša, ki je uvodoma predstavila najnovejše epidemiološke podatke.

Včeraj je bilo ob opravljenih 2481 PCR testih potrjenih 333 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 13,4 odstotka.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 2992 oseb, kar je 190 več kot prej in še dodatno potrjuje opozorila stroke, da se epidemiološke razmere v državi ponovno poslabšujejo. Podatki kažejo, da imamo v državi trenutno nekaj posameznih večjih žarišč, ki so v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Izoli in Kamniku, sicer pa je virus razširjen po celotni državi.

Štirinajstdnevna incidenca po danes objavljenih podatkih znaša 139, sedemdnevno povprečno število novih primerov pa se je še nekoliko povečalo in znaša 257.

Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 1264 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 1. do 8. avgusta 2021, so potrdili 403 primere, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev. Tudi zato je še toliko bolj pomembno, da dosledno spoštujemo samozaščitne ukrepe, je poudarila Bratuša. Žal pa samo s spoštovanjem samozaščitnih ukrepov novih okužb z novim koronavirusom ne moremo preprečiti. Cepljenje zato še vedno ostaja najboljša zaščita pred virusom. Doslej se je v Sloveniji s prvim odmerkom cepilo 46 % oseb, z vsemi odmerki pa 41 %. Med polnoletnimi osebami je delež cepljenih z enim odmerkom 55 %, polno cepljenih pa je 49 % oseb starejših od 18 let.

Maja Bratuša je nadalje predstavila rezultate današnje vladne dopisne seje, na kateri je vlada sklenila, da še za teden dni podaljša:

  • Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi,
  • Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo,
  • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, in
  • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je na dopisni seji tudi sprejela nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki za zaposlene v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, še naprej določa obvezno tedensko testiranje s testi HAG ali PCR, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni proti covid-19. Omenjeni odlok začne veljati 23. avgusta 2021 in velja do vključno 29. avgusta 2021.

Vlada je na današnji seji izdala tudi Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Novi odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in po novem določa tedensko testiranje za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in tudi za osebe, ki sodelujejo pri izvedbi javne kulturne prireditve in prihajajo v neposredni stik s končnimi uporabniki, razen če te osebe izpolnjujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenja. Tudi ta odlok začne veljati 23. avgusta 2021 in velja do vključno 29. avgusta 2021.

Minister za zdravje Janez Poklukar za govornico

Minister za zdravje Janez Poklukar | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 3

Besedo je prevzel minister za zdravje Janez Poklukar, ki je povedal, da je vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. S spremembami in dopolnitvami je vlada določila dejavnosti, katerih stroške testiranja krije iz državnega proračuna za:

  • zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo,
  • osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode,
  • osebe, za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na virus ter za skupine, za katere je uredba veljala že sedaj.

Uredba prav tako določa, da se sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake zagotovi iz proračuna Republike Slovenije.

Minister Poklukar je ob tem poudaril, da se cepljenim ne bo potrebno samotestirati. Ker pa se lahko zgodi, da za covidom-19 zboli tudi cepljena oseba, je pomembno, da v primeru simptomov prehlada nemudoma obvesti svojega zdravnika in čim hitreje opravi PCR test. V Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju 9 mesecev po polnem cepljenju.

Kot je pojasnil minister za zdravje, so na seji vlade v strategijo cepljenja vnesli tudi pogoje za prejem tretjega odmerka cepiva, ki je po priporočilih svetovalne skupine za cepljenje v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, ki se skupaj z osebnim zdravnikom odločijo za tretji odmerek oziroma za poživitveni odmerek."

V skladu z mnenjem medicinske stroke bo cepljenju imunsko oslabljenih oseb v bližnji prihodnosti najverjetneje sledilo tudi cepljenje s tretjim odmerkom najbolj ranljivih skupin, torej starostnikov v domovih starejših občanov, zaposlenih v zdravstvu, v socialnem varstvu, v šolstvu in seveda starejših od 60 let.

Minister Poklukar je tudi opozoril na prihajajoči četrti val epidemije, ki bo v Sloveniji po vseh projekcijah najmočnejši jeseni in pozimi ter izpostavil, da mora pri zajezitvi virusa sodelovati celotna družba in vsi njeni sistemi.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da so tudi v novem šolskem letu za izvajanje in organizacijo pouka načrtovani štirje, na podlagi izkušenj nekoliko posodobljeni modeli (A, B, C in D), ki bodo uporabljeni glede na epidemiološko situacijo. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je na to temo pripravilo posebno publikacijo, ki jo bo predstavilo na tradicionalni konferenci ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki bo potekala v organizaciji Zavoda Republike Slovenije za šolstvo naslednji teden od ponedeljka do srede na Brdu pri Kranju.

Napovedal je, da se bo novo šolsko leto začelo po modelu B, ki omogoča izvedbo celotnega programa v šolah in vrtcih.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo je za zagotavljanje varnega učnega okolja potrebno, dosledno upoštevanje higienskih ukrepov, nošenja mask, redno prezračevanje in upoštevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja.

Prihodnji teden v skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela danes za vzgojno-izobraževalne zavode in za izvajanje športnih programov, velja pogoj PCT, ali pa enkrat tedensko testiranje s hitrim antigenskim testom. Tako naj bi bilo predvidoma tudi še v prvem tednu začetka pouka.

Državni sekretar je ob koncu svojega nastopa vse še necepljene pozval k razmisleku o možnosti cepljenja, saj bo samo zadostna precepljenost zagotovila, da bosta šolski proces in delo v vrtcih potekala nemoteno.